Irak’ta 16 bombalı saldırı: 40'ı aşkın ölü

Irak’ta 16 bombalı saldırı: 40'ı aşkın ölü

Irak’ta bir Ramazan sabahı daha kanlı başladı.  Bomba yüklü araçlarla koordineli olarak düzenlenen 16 saldırıda 40'ı aşkın kişi öldü, 200’e yakın kişi yaralandı. 

Saat 07.00’de başlayan saldırıların çoğu Şii toplumuna yönelik olarak gerçekleşti. Başkent Bağdat’ta bomba yüklü araçlarla düzenlenen 10 ayrı saldırıda 30’a yakın kişi öldü, 130’u aşkın kişi yaralandı. Bu saldırıların en az altısında Şii çoğunluklu mahalleler hedef alındı. 

Diğer bir saldırı Bağdat’ın 30 km güneyindeki Mahmudiye’de gerçekleşti, en az 2 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı. 

Ülkenin merkezinde bulunan, başkentin 160 km güneyindeki Şii çoğunluklu Kut kentinde iki bombalı aracın patlaması sonucu en az 5 kişi öldü, 35 kişi yaralandı. 

Yine başkentin 280 km güneyindeki Samawa kentinde iki bomba yüklü araçla gerçekleşen saldırılarda 6 kişi öldü, onlarcası yaralandı. 

Ülkenin güneyindeki liman kenti Basra’da bomba yüklü bir araç bir kişinin ölümüne, 6 kişinin yaralanmasına neden oldu. 

AFP’nin oluşturduğu bilançoya göre Temmuz ayı başından bu yana 700’ü aşkın kişi ölürken, yılın başından beri bu sayı  3 bini geçiyor. 

Son üç aydır saldırılarda büyük artış yaşanarak, 2006-2007’de onbinlerce insanın hayatını kaybettiği mezhep savaşından çıkışın yaşandığı 2008 düzeyine geri döndü. Son saldırılardan büyük ölçüde El Kaide bağlantılı grupların sorumlu olduğu belirtiliyor.