Irak'ta bir günde 91 ölü, BM uyardı

Irak'ta bir günde 91 ölü, BM uyardı

Irak'ta Cumartesi günü düzenlenen saldırılarda 73'ü başkent Bağdat'ta olmak üzere en az 91 kişi hayatını kaybetti. BM'nin Irak misyonu, Şiiler ile Sünniler arasında "cehennemi bir misilleme sarmalı" konusunda uyardı.

Mart 2003'teki Amerikan işgalinden bu yana, Irak şiddet sarmalından çıkamadı. Hemen her gün ölümcül saldırılar gerçekleşiyor. Ancak  sivil Sünni ve Şiileri hedef alan saldırılar son aylarda yeniden tırmanışa geçti. Bu saldırılar 2006-2007 arasında onbinlerce kişinin hayatına mal olan mezhep savaşına geri dönüş endişesi yarattı.

Bağdat'ta Şii mahallesi Sadr City'deki cenaze törenlerini hedef alan iki intihar saldırısında 73 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Saldırganlar taziyelerin kabul edildiği büyük çadırları hedef aldı. Irak genelinde ise toplamda 91 kişi hayatını kaybetti. Bu da Irak açısından 2013 yılının en kanlı günü oldu.

BM Irak Temsilcisi Gyorgy Busztin,  Bağdat'taki saldırıyı kınayarak, yetkilileri bu "cehennemi şiddet sarmalına son vermek için" ellerinden gelen her şeyi yapmaya çağırdı.  Yazılı bir açıklama yapan Busztin, "Misillemeler ancak yeni şiddet olaylarına yol açar. Şiddetin artmasından kaçınmak için sert tedbirler almak yöneticilerin sorumluluğundadır" dedi.

Irak Parlamentosu başkanı ve aynı zamanda Sünni siyasetinin önemli bir figürü olan Usame El Nuceyfi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Bu suçun sorumluları mezhepsel şiddeti ve istikrarsızlığı körüklemek istiyor" diye belirti.

Son saldırılarla birlikte Eylül ayı başından bu yana şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısı yaklaşık 570'e yükseldi. Yılın başından bu yana ise 4 400'ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Bu bilanço AFP tarafından oluşturuldu.

Batılı diplomatik bir kaynağa göre  yılın başından bu yana yarısı Bağdat'ta olmak üzere bomba yerleştirilmiş 500'e yakın araçla saldırı yapıldı. Bu bilançoya bomba yüklü araçla gerçekleştirilen 100'e yakın intihar eylemi ile yaya olarak gerçekleşen 70 intihar eylemini eklemek gerekiyor.

Son aylarda özellikle El Kaide bağlantılı gruplar Şiilerin yoğunlukta olduğu camilere, pazar yerlerine ve futbol sahalarına saldırılarda bulunuyor. Sünnilere yönelik saldırılar da yine önemli bir artış gösterdi. Hükümet silahlı gruplara yönelik operasyonların sonuç verdiğini, yüzlerce savaşçının yakalandığını ve onlarcasının öldürüldüğünü savunuyor. Ancak Şii hükümete yönelik de tepkiler giderek büyüyor. Özellikle Sünni toplumda kitlesel ve keyfi tutuklamalar ile tutuklulara kötü muamele yapıldığı yönünde yoğun tepkiler var.