Irak’ta Ramazan ayında saldırılar arttı

Irak’ta Ramazan ayında saldırılar arttı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta iki cezaevine düzenlenen saldırılarda 41 asker ve polis ölürken, Musul ve Kerkük’te ise 5’i peşmerge, 22’si asker olmak üzere en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Bağdat’ın 20 km kuzeyinde yer alan Taci’deki bir cezaevi ile başkentin batı banliyösündeki Ebu Garip cezaevine düzenlenen silahlı saldırılarda, AFP’nin polis ve hastane kaynaklarına dayandırdığı haberine göre 41 asker ve polis öldü. Ancak saldırganların hedeflerine ulaşmadığı iddia edildi. 

Kuzeydeki Musul’da Irak ordusuna ait askeri bir konvoya düzenlenen saldırıda polisin bildirdiğine göre en az 22 asker ve yoldan geçen 3 kişi öldü.  

Kerkük’te düzenlenen bir saldırı sonucu sınır güvenliğini sağlayan 5 peşmergenin hayatını kaybettiği bildirildi. Kerkük kenti ve nahiyelerinden sorumlu polis şefi Emid Sehed Kadir, Peyamner Haber Ajansı’na (PNA) yaptığı açıklamada, saldırının 21 Temmuz akşamı saat 16.00 sıralarında meydana geldiğini belirtti. 

Cumartesi günü de Bağdat’ta Şii çoğunluklu esnafların bulunduğu sokaklarda koordineli olarak düzenlenen bir dizi saldırıda en az 60 kişi hayatını kaybetti, 190 kişi yaralanmıştı. 

Cuma günü, Diyala eyaletindeki Bakuba kenti yakınında bulunan bir Sünni camisinde Cuma namazı sırasında gerçekleşen intihar saldırısında en az 20 kişi ölmüş, 40 kişi yaralanmıştı.

Irak’ta bu yılın başından bu yana şiddet olayları yeniden tırmanışa geçti. Ramazan ayında da şiddet olayları durmadı.  Temmuz ayı başından buyana şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısı 600’ü geçerken, yılın başından beri bu sayı 2 bini aştı.