İran’da bir haftada 39 kişi idam edildi

İran’da bir haftada 39 kişi idam edildi

İran İslam Cumhuriyeti'nde 21 Ağustos’tan bu yana en az 39 kişinin idame dildiği bildirildi.

İnsan hakları aktivistleri haber ajansı Hrana’ya göre 21 Ağustos’tan bu yana Recayi Şahr ve Kerec cezaevlerinde 11, Kum'da 5, Urmiye 5, Erek’de 5, Ardebil’de 4, Ahwaz’daki ünlü Karun cezaevinde 4,  Maşad’daki Wekilava cezaevinde 2, Tebriz ve Hendican’da 2, Waramin'de 1 kişi idam edildi.  Hrana’ya göre 5 kişiye de idam cezası vderildi.

İdam edilenlerin çoğunluğu "uyuşturucu madde kullanımı" veya "uyuşturucu trafiği" suçlamaları ile mahkum ediliyorlar. Ancak uluslararası İnsan hakları örgütleri sivil toplum kuruluşları ölüm ve idam cezalarının bu suçları engellemediğini kaydediyor.  

İran, Afganistan’dan Avrupa ve Ortadoğu’ya taşınan uyuşturucu için önemli bir geçiş hattı. İran’ın kendisi de uyuşturucudan doğrudan etkileniyor. Resmi tahminlere göre 75 milyon nüfuslu ülkede 2 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor ve bunların 400 bini eroinman. Ancak muhalif kaynaklara göre uyuşturucu kullananların sayısı 11 milyonun üzerinde. Bazı kaynaklara göre de halen 6 ila 9 milyon insan uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için tedaviye ihtiyaç duyuyor. Uyuşturucu bağımlılarına ilişkin rakamlar konusunda net bir bilanço yok.

İran dünyada Çin, Suudi Arabistan ve ABD ile birlikte en fazla idamların gerçekleştirildiği ülkeler arasında yer alıyor. İran şeriat yasalarına göre cinayet, tecavüz, silahlı soygun, uyuşturucu trafiği ve zina idam cezasına götürebilir. İdam edilenlerin büyük çoğunluğu uyuşturucu ticareti yaptığı belirtilen mahkumlardan oluşuyor. 

İnsan Haklarını İzleme Örgütü’ne (HRW) göre 500’ü aşkın kişiyi cezaevlerinde ya da kamu önünde idam etti. BM, 2011 yılında bu ülkede 670 idam gerçekleştiğini tespit etmişti. HRW ve Harm Reduction International (HRI) örgütü yaptıkları ortak bir açıklamada İran rejiminin 2010 ve 2011 yıllarında 1000’i (bin) aşkın kişiyi uyuşturucu trafiği ya da uyuşturucu tüketiminden dolayı idam ettiğini bildirmişti. Önceki yıllara göre bu rakamın üçe katlandığı belirtiliyor.

Her iki organizasyon, sadece 2011 yılında en az 600 kişinin idam edildiğini belirterek, bu infazların yüzde 80’inin "sadece kullanım" dahil uyuşturucu ile bağlantılı olduğunu kaydetmişti.