İran'dan Obama'nın açıklamalarına tepki

İran'dan Obama'nın açıklamalarına tepki

İran hükümeti, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik askeri müdahaleyi dışlamayan açıklamalarına tepki göstererek, ABD'yi "saygı dilini" konuşmaya davet etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marzieh Afkham haftalık basın toplantısında "ABD halen İran'a karşı tehdit dilini kullanıyor. Onlardan bu dilin yerine saygı dilini koymalarını istedik" dedi.

Afkham, "Bu tehdit dili hükümetin ve ulusun başta uranyum zenginleştirme olmak üzere mutlak nükleer hakkını savunma kararlılığı üzerinde en ufak bir etkisi olmayacak" diye ekledi.

Dışişleri Bakanlığı daha öncesinde yaptığı yazılı bir açıklamada ise "Uluslararası kurallarını ve BM kanununu ihlal pahasına etkili lobilerin çıkarlarını güvenceye almak için askeri seçeneğe başvurmak gerekçelendirilemez" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama, Pazar günü bir televizyonda yayınlanan mülakatında "İranlıların, Suriye'yi vurmamamızın İran'ı da vurmayacağımız anlamına gelmediğini anladığını sanıyorum" demişti. Obama, "İranlıların nükleer sorunun kimyasal silah sorunundan daha önemli bir sorun olduğunu anladıklarını düşünüyorum" şeklinde konuşmuştu.

Batılı ülkeler ve İsrail sık sık İran'ı, sivil nükleer program adı altında atom bombası elde etme arayışında olmakla suçluyor.

İran ve Batılı büyük güçlerin bugün New York'ta açılacak olan BM Genel Kurulu'nda nükleer görüşmeleri yeniden başlatması bekleniyor.