İran, İsrail’in müdahale tehdidini ‘gülünç’ buldu

İran, İsrail’in müdahale tehdidini ‘gülünç’ buldu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail’in askeri müdahale tehdidini “gülünç” bularak, “Bizi tehdit eden bu Siyonistler de kim oluyor?” dedi.

1980-88 İran-Irak savaşında yer alan eski savaşçılar karşısında konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Bazı ülkeler (ABD ve İsrail) tüm seçeneklerin masada olduğunu söylediğinde ve bölgenin sefil bir ülkesi (İsrail) bir şeyler söylediğinde, bu sizi güldürüyor” dedi.

“Bizi tehdit eden bu Siyonistler de kim oluyor?” diyen Ruhani, İran’ın vereceği karşılığın İsrail’in bu tür tehditlerini hayata geçirmesi önünde engel olduğunu söyledi.

14 Haziran günü İran Cumhurbaşkanı olarak seçilen Ruhani, 3 Ağustos’ta yemin ederek resmen görevine başlayacak.

Amerikan CBS televizyonuna 14 Temmuz Pazar günü konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu,  İran’ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi “koyun kılığına girmiş kurt” olarak tanımlarken, ABD’den önce İran’ın nükleer programına yönelik askeri müdahalede bulunabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.  Netanyahu, “Biz (İran’a) ABD’den daha yakınız. Biz daha savunmasız durumdayız. Ve İran’ı, belki de ABD’den önce, nasıl durdurabiliriz sorusunu ele almamız gerekiyor.  İran’da yeni bir Cumhurbaşkanı var. Kendinden öncekileri kurt kılığındaki kurtlar olarak eleştiriyor. Kendi stratejisi ise koyun kılığında bir kurttur: bir yandan gülerken, diğer yandan bomba üretmektir” demişti.

"Kırmızı çizgiye yaklaşıyorlar. Henüz aşmadılar” diyen Netanyahu, kırmızı çizginin İran’ın kendi ilk nükleer silahını üretebilmesi olduğunu belirmişti. Netanyahu, “Hiçbir belirsizliğe yer vermeden söylemek gerekir ki buna izin verilmeyecek” diye eklemişti. 

İsrail Başbakanı’na göre İran yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş 190 kg dolayında uranyuma sahip. Bir bomba elde etmek için 250 kg gerekiyor.