İran: İsrail yok olması gereken bir yara

İran: İsrail yok olması gereken bir yara

İran’ın “ılımlı” olarak sunulan yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail için “İslam dünyasında yok olması gereken bir yara” dedi.

Filistinlilerle dayanışmak için İran iktidarı tarafından organize edilen Dünya Kudüs Günü törenine katılan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Siyonist rejim Müslüman dünyasında yıllardan beridir varan olan bir yaradır ve bu yaranın yok olması gerekiyor” dedi.

Washington’un öncülüğünde İsrail ile Filistin yönetimi arasında bu hafta başlayan barış görüşmelerini ima eden Ruhani, “İsrail, uzlaşı bahanesiyle saldırgan doğasını sürdürüyor.  İsrailliler, bunun bir barış yüzü göstermek, gerçekte ise saldırılarını sürdürmek için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor” diye ekledi.

Ruhani’nin açıklamasına İsrail’den de yanıt gecikmedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “Ruhani’nin gerçek yüzü öngörülenden daha çabuk ortaya çıktı. Her ne kadar İranlılar şimdi bu sözleri inkar etmek için gayret etse de, bu onun düşündüğüdür ve İran rejiminin eylem planıdır” dedi.

Dünya Kudüs Günü dolayısıyla yüzbinlerce kişi Tahran sokaklarına çıktı. “İsrail’e ölüm”, “ABD’ye ölüm” sloganlarının atıldığı törende, resmi olarak 4 Ağustos günü görevini Ruhani’ye devredecek olan Mahmud Ahmedinecad, İsrail ve Batı’nın bölgede çekişme yaratmak istediğini söyledi.

Ahmedinecad, “İsrail’i yok etmekte kararlı bölge ülkelerinin iç savaşa yönelmesini görmek onların hayaliydi” şeklinde konuştu. Ahmedinecad, “Suriye ve Mısır’da yaşananlardan mutlu olan kim?” diye sorarak, İsrail’i bölge ülkelerindeki karışıklıktan memnuniyet duymakla suçladı.