İran: Müdahale Ortadoğu’nun tümünü istikrarsızlaştırır

İran: Müdahale Ortadoğu’nun tümünü istikrarsızlaştırır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Rusya’nın Suriye konusundaki duruşunu selamlarken, olası askeri bir müdahalenin tüm Ortadoğu’da istikrarsızlığa yol açacağını söyledi.

Mehr haber ajansına göre İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sitesinden yapılan açıklamada Ruhani’nin Rus mevkidaşı Putin ile telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.  İran ile Rusya’nın bölgeyi ilgilendiren birçok önemli konuda “ortak bakış açısına” sahip olduğunu söyleyen Ruhani, “Rusya'nın Suriye meselesi hakkındaki takdire şayan güçlü ve ilkeli duruşu, bölgede huzur ve istikrarın sağlanmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Suriye'de kullanıldığı belirtilen kimyasal silahlarla ilgili önyargıyla karar vermenin tehlikeli olduğunu ifade eden Ruhani,  “Kimyasal silah kullanımı nerede ve kim tarafından olursa olsun İran İslam Cumhuriyeti'nce kınanmaya mahkumdur. Ancak konu açıklığa kavuşmadan önyargıyla erken karar verilmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir” şeklinde konuştu.

Suriye’ye yönelik askeri müdahale tehditlerini de “endişe verici” bulan Ruhani,  şöyle dedi:  “Suriye hassas ve hayati bir dönemde iken bu ülkeye dışarıdan yapılacak her türlü askeri müdahale Ortadoğu'nun tümünde istikrarsızlığın hakim olmasına neden olacaktır. Suriye'ye askeri müdahale barış yanlısı ülkelerin bugüne kadarki çabalarını tehlikeye atacaktır.”

Mehr haber ajansına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, "Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına inanmıyoruz" dedi. Ülkesinin kitle imha silahlarının kullanımını kesin bir dille kınadığını yinelediği ifade edilen Putin’in, “Ancak maalesef uluslararası kamuoyunun dikkatini Suriye'deki kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığı konusuna çekmek için yaptığımız tüm çalışmalar görmezden geliniyor” dediği aktarıldı.

Putin, Suriye hükümetinin kimyasal silah kullandığına dair elde hiçbir delilin olmadığını savunurken, Rusya'nın Suriye güvenlik güçlerinin kimyasal silah kullandığına inanmadığını belirtti.

Rus Devlet Başkanı ayrıca ABD ve Batı ülkelerinin, iddialarını kanıtlamak için Suriye devletinin kimyasal silah kullandığına dair deliller sunması gerektiğini söyledi. Putin, kanıtlara sahip olduğunu söyleyen ABD’nin de elindeki bilgileri BM müfettişlerine sunması gerektiğini kaydetti.