İran: Nükleer sorununu çözmek için tarihi bir fırsat var

İran: Nükleer sorununu çözmek için tarihi bir fırsat var

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, büyük güçler ve İran'ın nükleer program sorununu çözmek için önlerinde tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.

İranlı Bakan Zarif, Twitter hesabında "Nükleer sorunu çözmek için tarihi bir fırsatımız var, ama 5+1 grubu ülkelerinin kenti tutumlarını İran'ın yeni yaklaşımına uygun olarak düzeltmesi gerekiyor" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in bugün New York'ta BM Genel Kurul toplantısı sırasında 5+1 grubu (ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya) ile bir araya gelmesi bekleniyor.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marzieh Afkham da bugün yaptığı açıklamada sözkonusu toplantını nükleer görüşmelerde yeni bir başlangıç ve ileriye dönük bir adım teşkil ettiğini söyledi.   Zira ilk kez İran ve 5+1 grubu Dışişleri Bakanları tartışmalı nükleer programı görüşmek için bir araya geliyor.

Batılı güçler İran'ın atom bombası elde etme arayışı içerisinde olmakla suçluyor. Tahran ise kendisine yöneltilen suçlamaları reddederek, nükleer programının tamamen sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 22 Eylül günü yaptığı bir açıklamada Batılıların İran'ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirme hakkını tanımasını istedi. İran Cumhurbaşkanı kara kuvvetleri yıllık geçit töreni dolayısıyla yaptığı bu açıklamada "Batı İran ulusunun, başta uluslararası kurallar çerçevesinde İran toraklarında nükleer ve uranyum zenginleştirme hakları olmak üzere, tüm haklarını kabul etmesi gerekiyor" dedi.

Ruhani, "Eğer bu hakları kabul ederlerse, İran halkı makul, barış ve dostluk tutkunu bir halktır. İşbirliği yapmaya hazırdır. Hep birlikte bölgenin ve hatta dünyanın sorunlarını çözebiliriz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran halkı kendisini geliştirmek istiyor, atom bombası üretme arayışında değil" diye ekledi.