İsrail’den yeni yasadışı yerleşim inşalarına onay

İsrail’den yeni yasadışı yerleşim inşalarına onay

İsrail hükümeti, Filistin’in işgal edilmiş toprakları üzerine yeni yasadışı Yahudi yerleşimlerinin yapılmasına onay verdi.

Kudüs ve Batı Şeria’da 1200 yeni konutun inşa kararı Filistin ile İsrail arasında Kudüs’te yapılacak olan doğrudan barış görüşmelerinden 3 gün öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

İsrail Konut Bakanı Uri Ariel, hükümetçe onaylanan 1200 konutun 793’u Doğu Kudüs’e, 394’unun ise Batı Şeria’daki yasadışı yerleşim alanlarında yapılacağını söyledi. Ariel, yeni konut inşaatlarına gerekçe olarak, “burada yaşayan Yahudi vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamayı” gösterdi. Bakan Ariel, konut inşaatlarına ‘bir iki yıl içinde” başlanacağını söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Hanan Aşrawi, İsrail hükümetinin yeni yasadışı yerleşim inşa kararını sert bir dille kınadı. Aşrawi, “Biz İsrail’in bilinçli olarak ABD’ye, dünyanın tümüne, barış görüşmeleri girişimlerine rağmen ‘Biz daha fazla toprak çalmaya, yeni yerleşimler inşa etmeye ve iki devletli çözümü yok etmeye devam edeceğiz’ mesajını gönderdiğine inanıyoruz” dedi.

İsrail’in tavrının ‘çok tehlikeli bir politika’ olduğunu söyleyen Aşrawi, “Eğer değiştirilmezse kesinlikle daha büyük çatışmaya ve tüm barış şansını imha etmeye yol açacaktır” diye konuştu.

İsrail’in yasadışı yerleşim inşası 2010 yılındaki son barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmuştu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yakın zamanda Israil’le yasadışı yerleşim inşalarını dondurmadıkça müzakere masasına oturmayacağını söylerken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmede bu tutumundan vazgeçmişti.  

İsrail’in işgal ettiği Filistin toprakları Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 100’den fazla yasadışı yerleşim alanında 500 bin üzerinde Yahudi yaşıyor.