İsrail-Filistin barış görüşmeleri yeniden başlıyor

İsrail-Filistin barış görüşmeleri yeniden başlıyor

İsrail ile Filistin arasında, üç yıldır durmuş olan barış görüşmelerinin bugün ve yarın Washington’da yeniden başlaması bekleniyor. Görüşmelerin başlatılması için Filistin yönetiminin öne sürdüğü koşullardan biri olan 104 tutsağın serbest bırakılması, İsrail tarafından gerçekleştirildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Pazar akşamı yaptığı açıklamada, İsrail’in 104 Filistinli tutsağı bırakması ardından taraflar arasında barış görüşmelerinin yeniden başladığını bildirdi. 

Açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin 28 Temmuz Pazar günü Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşürken, doğrudan resmi görüşmelerin yeniden başlaması için her ikisindeki Wahington’a müzakereci heyeti göndermeleri davetinde bulundu. 

Bakanlık, “Bu görüşmeler, tarafların gelecek aylar içerisinde bu görüşmelerde nasıl davranacağını belirleyecek olan bir çalışma takviminin geliştirilmesine fırsat sunacak” dedi. 

Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeler üç yıldır kesilmiş durumda. Daha önce de defalarca taraflar bir araya gelerek bir sonuca gitme arayışı içerisinde oldular. 

John Kerry, bölgeye yaptığı altıncı turun ardından 19 Temmuz günü yaptığı açıklamada Filistinliler ile İsrailliler arasında müzakerelerin başlaması için zemin hazırlanmasında anlaşma sağlandığını söylemişti. “Gelecek haftalarda” Washington’da Filistinli müzakereci Saeb Erekat ile müzakere dosyasından sorumlu İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni arasında bir toplantını gerçekleşeceği duyurulmuştu. 

Gözler bu müzakerelerin nasıl sonuçlanacağına çevrilmiş durumda. Filistinliler 1967 öncesi sınırları temelinde müzakere isterken, işgal edilmiş Filistin topraklarındaki Yahudi yerleşim birimlerinin de durdurulmasını talep ediyor.