İsrail Filistinlilerle olası anlaşmayı referanduma sunacak

İsrail Filistinlilerle olası anlaşmayı referanduma sunacak

İsrail Bakanlar Kurulu, Filistinlilerle varılacak bir anlaşmanın referanduma sunulmasını öngören kararı onayladı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "tarihi kararlarda vatandaşların doğrudan oy kullanmasının" önemine dikkat çekildi. Bakanlar Kurulu'nda ayrıca Başbakan Benyamin Netanyahu'nun İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinli tutsakların serbest bırakma kararının da ele alındığı belirtiliyor. 

Başbakanlığın açıklamasında referandum kararının parlamentoda ivedilikle oylanması istendi.

Referandum tasarısının, kabinenin barış müzakerelerinde Filistinlilere taviz verileceğinden endişe eden sağcı üyelerini yatıştırmaya yönelik bir adım olduğu belirtiliyor.

Gözlemciler, aralarında İsraillilerin öldüğü saldırılardan sorumlu tutulanların da bulunduğu bazı Filistinli tutsakların serbest bırakılması kararının Netanyahu'yu çok daha zorlayacağını vurguluyor. 

Başbakan Netanyahu, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, "Bu benim için, bakanlar için ve özellikle de ne hissettiklerini bildiğim, yakınlarını kaybeden aileler için kolay değil. Ama tüm ulusumuzun yararı için bazen zorlu kararlar almamız gereken zamanlar var ve bu da öyle bir zaman" dedi.

Yine toplantı öncesinde İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Danny Danon İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu siyasi bir hata. Etik bir hata. Teröristlere, sonunda onları kahramanlar olarak serbest bıraktığımız mesajını veriyoruz" diye konuştu.

Ancak Filistinli Tutuklular Derneği Başkanı Kadura Faris, "Tüm tutsaklar serbest bırakılmadıkça hiçbir müzakere yapılamayacağını" söyledi.

Resmen doğrulanmasa da 2010'da kesilen görüşmelerin bu hafta ABD'de başlayacağı söyleniyor.