İsveç’te silahlanmaya karşı uluslararası konferans

İsveç’te silahlanmaya karşı uluslararası konferans

Uzayda Silah ve Nükleer Güç Karşıtı Uluslararası Ağ, İsveç’in kuzeyindeki Kiruna ilinde “Kuzey İskandinavya’nın askerileştirilmesi ve uluslararası güvenlik” konulu bir konferans düzenledi.

Uzayda Silah ve Nükleer Güç Karşıtı Uluslararası Ağ’ın (Global Network Against Weapens and Nuclear Power ın Space)  organize ettiği bu konferansın Kiruna ilinde yapılmasının nedeni şöyle gösteriliyor: Şehrin hemen dışında askeri ve sivil amaçla kullanılan Esranges Uzay Merkezi’nin bulunması ve bölgede NATO, ABD ve diğer “emperyalist” güçlerin tatbikatlar yapmaları ve yeni ürettikleri silahlar için poligon olarak kullanılması.

İki gün süren konferansa İskandinav ülkelerinin yanı sıra Almanya, İngiltere, ABD, Rusya, Meksika ve Japonya’dan katılan savaş karşıtları, ülkelerindeki silahlanma ve savaş karşıtı örgütlerin çalışmaları konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Sami bir sanatçının “jojka” olarak adlandırılan bir şarkıyı okumasıyla başlayan konferansta bölgede yapılan askeri tatbikatlar ve yeni maden ocakları açılmasının Sami halkı üzerinde yaptığı olumsuz etkilere de dikkat çekildi.

SAMİLER TOPRAKLARINDA ASKERİ TATBİKAK İSTEMİYOR

Sami halkı adına yapılan konuşmalarda maden ocaklarından sızan zehirli ve kimyasal atıkların orman, göl ve nehirlere yayıldığı suların kullanılamaz hale gelmesine ve ağaçların kurumalarına neden olduğu belirtildi. Bundan da en fazla balıkçılık ve ren geyiği bakıcılığı yapan Samilerin zarar gördüğüne dikkat çekildi.

Sami delegeler kendi bölgelerinde askeri tatbikatlar yapılmasına ve topraklarının bombalanmasına ve bölgelerinde emperyalist ülkelerin yeni ürettikleri silahların denenmesine izin vermeyeceklerini vurguladılar ve bu amaçla pek çok gösteri yaptıklarını hatırlattılar.

“Uydu Savaşları” kitabının yazarı Norveçli Gazeteci Bard Wormdal ‘Antartis Anlaşması’nın Kuzey ve Güney Kutuplarında her türlü askeri operasyonu yasaklamasına rağmen Norveç’in her iki kutupta da Uzay istasyonları olduğunu ve buralarda elde edilen fotoğrafların savaşlarda kullanması için ABD’ye iletildiğini söyledi.

Wordal’ı kitabının yayımlanmasından sonra açıklama yapan Norveçli yetkililer istasyonlarda elde ettikleri fotoğraf ve bilgileri ABD’ye ilettiklerini inkâr etmişlerdi.

Rusya’dan konferansa katılan Vladimir Kozin, Obama’nın nükleer silahların azaltılması gerektiğini söylediği günlerde Pentagon’un Avrupa’ya yerleştirdiği nükleer silahların modernleştirmesi için yeni bir plan hazırladığını belirttikten sonra “Dünya’da kendi toprakları dışında nükleer silah sahibi olan tek ülke ABD’dir. Avrupa ve dünyanın güvenliğini tehdit eden bu nükleer silahlar bir an evvel ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

ABD’nin NATO aracılığıyla bölgeye yeni füzeler yerleştirmesinin Rusya Hükümeti üzerinde Rusya’nın çevrelendiği kaygısını yarattığını, bu nedenle de nükleer silahsızlanma için atılacak adımları engellediğine de dikkat çekti.

İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ KULLANILMASINA KARŞI ULUSLARARASI ANLAŞMA

Finlandiya’dan toplantıya katılan delegeler Finlandiya’nın kuzeyinde 11 bin kilometre karelik bir alanda İnsansız Hava Araçları’nın test edildiğini ve daha sonra bunların Afganistan’a gönderildiğini söylediler. 

Konferansta delegeler İnsansız Hava Araçlarının kullanılmasına karşı uluslararası düzeyde STK’nın bir anlaşma yapması için çaba gösterilmesi üzerinde görüş birliğine vardılar. 5-12 Kasım tarihlerinde insansız hava araçları ve uzayın silahlanmasına karşı değişik etkinlikler örgütlemeyi kararlaştırdılar.

Füze savunma sistemlerinin içerdiği tehlikeler konusunda da halkı bilgilendirmek için belgesel bir film yapılması ve yapılacak filmin yaygınlaştırılması üzerinde de görüş birliğine varıldı.

Konferansta hükümetler, demokratik kitle örgütleri ve politik partilere de silahlanma ve savaşların önlenmesi için sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

Çağrıda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanarak kara, hava, deniz ve uzaya yerleştirilen nükleer silah, savunma füzeleri ve konvansiyonel silahların denetiminin sağlanması için bir silah denetim sistemi kurması talep ediliyor. 

MEKSİKALI SAVAŞ KARŞITI SORGUYA ALINDI

Konferansın bitiminden sonra “Latin-American Circle of International” adı örgütün Başkanı Luis Guiterrez Esparsa’nın Stockhom Havaalanı’nda United Airlines’ın güvenlik görevlileri tarafından sorguya çekildiği belirtiliyor.

Güvenlik görevlilerinin 45 dakika süren sorgu sırasında Esparsa’dan konferansa katılanların listesini istedikleri ve konferansın ekonomik olarak kimler tarafından finanse edildiğini sordukları belirtiliyor. 

Uzayda Silah ve Nükleer Güç Karşıtı Uluslararası Ağ’ın Genel Koordinatörü Bruce Gagnon, Esparsa’nın sorguya çekilmesine tepki gösterdi ve olayın emperyalist güçlerin silahlanma karşıtı hareketlerden duydukları korkuyu gösterdiğini dile getirdi.