İtalya’da Berlusconi krizi

İtalya’da Berlusconi krizi

Koalisyon ortağı PDL'in lideri Silvio Berlusconi'nin partisine mensup olan hükümetteki 5 bakanın istifa etmesi İtalya'da hükümet krizine yol açtı. Krizin nedeni ise vergi kaçırmaktan mahkum olan Berlusconi’nin senato üyeliği için yapılacak olan oylamayı engellemek.

İtalya Başbakanı Enrico Letta, 5 bakanın hükümetten çekilmesini “saçmalı ve sorumsuzluk” olarak tanımladı. Letta, twitter’den attığı iletide olaydan Berlusconi’yi sorumlu tutarak, “Berlusconi oyun bozan. İtalyanlar kanmasın” dedi.

Resmi olarak bakanlar istifalarına gerekçe olarak KDV’nin artırımı üzerinde yaşanan anlaşmazlığı gerekçe gösterdi.

Ancak Başbakan Letta yaptığı yazılı açılamada, “Bu sadece Berlusconi’nin şahsi çıkarlarına ilişkindir” diyerek İtalya halkının Berlusconi’yi bu davranışı nedeniyle cezalandıracağına inandığını belirtti.

Berlusconi, daha önce senatör olarak dokunulması durumunda hükümeti düşürmekle tehdit etmişti. Berlusconi karşıtları, vergi kaçırmaktan aldığı mahkumiyet nedeniyle senatörlüğüne son verilmesini istiyor. Berlusconi'nin senatörlüğüyle ilgili oylama 4 Ekim günü yapılacak.

ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE

Başbakan Letta istifalar ardından hükümetini kurtarmak için girişimlerde bulunması bekleniyor. Hükümeti kurtaracak olan tek aday ise komedyen Beppe Grillo liderliğindeki Beş Yıldız Hareket gösteriliyor. Grillo ile anlaşmaya varılmaması durumunda Kasım 2013 veya Şubat 2014’te erken seçime gidilmesi bekleniyor.