İtalya'ya 24 saatte 500'e yakın Suriyeli mülteci ulaştı

İtalya'ya 24 saatte 500'e yakın Suriyeli mülteci ulaştı

İtalya kıyılarına son 24 saat içerisinde çoğunluğu Suriyelilerden oluşan 500'e yakın mültecinin ulaştığı bildirildi. 

Suriye vatandaşı olduklarını söyleyen 170 kişilik ilk grup, Cuma akşamı ülkenin güneyindeki Calabria kıyılarına 50 km kala kurtarıldı.  Sahil güvenliğe göre aralarında 50 kadar kadın ve çocuğun bulunduğu bu mülteciler sahil güvenliğe ait bir gemiye bindirilerek Calabria'nın güneyindeki Rocella Lonica'a götürüldü. 

Yine çoğunluğu Suriyelilerden oluşan ancak aralarında bir kaç Mısırlının da olduğu 300 dolayında mülteciyi taşıyan ikinci gemi Sicilya kıyılarına 120 km mesafede tespit edildi. Bunlardan 200'ünün Sicilya'daki Syracuse'e taşındığı, diğerlerinin ise başka bir Sicilya limanına doğru gittiği kaydedildi. 

BM Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR), İtalya'ya gemiler içerisinde, çoğunluğu Mısır üzerinden olmak üzere, ulaşan Suriyeli mültecilerin sayısının kayda değer bir şekilde arttığını açıkladı. Cuma günü bir açıklama yapan UNHCR sözcüsü Adrian Edward, son üç gün içinde 3 bin 300 Suriyeli mültecinin gemilerle İtalya'ya ulaştığını söyledi. Yılın başından bu yana ise bu sayının 4 bin 600 olduğu kaydedildi. 2012 yılında 369 Suriyeli mülteci İtalya'ya gelmişti. 

Edwards, Mısır üzerinden yaşanan bu yoğun göçün nedenine ilişkin, geçtiğimiz ay durumun değişerek, vize elde etmenin zorlaşmasının mültecileri başka yollar aramaya sevk ettiğini söyledi.  Edwards, "Mevcut durumda Mısır'da 80 bin Suriyeli mülteci UNHCR'de kayıtlı ama gerçek rakam 250 bindir" dedi. 

Toplamda, çoğu Suriye'ye komşu ülkelere sığınan 2 milyonu aşkın Suriyeli UNHCR tarafından "mülteci" olarak kayıt altına alındı: