Ivan Marquez: Kötü bir barış anlaşması savaştan beterdir

Ivan Marquez: Kötü bir barış anlaşması savaştan beterdir

Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren FARC’ın baş müzakerecisi Ivan Marquez, 50 yıllık savaşın sonlanmaya yakın olduğunu belirterek, Kasım ayına kadar anlaşma sağlanmasının mümkün olduğunu söyledi. Bununla beraber barışın tesisi için zamana ihtiyaç olduğunu kaydeden Marquez, “Kötü bir barış anlaşması savaştan beterdir" dedi.

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında Ocak ayında Oslo’da başlayan Küba’da devam edilen barış görüşmeleri sürüyor.  

6 başlık altında yürütülen müzakerelerde şimdiye kadar toprak reformu konusunda anlaşmaya varılırken, siyasi katılım, silahsızlanma, uyuşturucular, kurbanların hakları ve barış anlaşmasının uygulanması konularındaysa müzakereler devam ediyor.

Müzakere sürecinde askeri operasyonları durdurmaya yanaşmayarak, birçok kez çatışmalara neden olan hükümet, Kasım ayına kadar anlaşmanın sağlanmasını istiyor.  

‘ANLAŞMANIN KASIM AYINA KADAR SAĞLANMASI MÜMKÜN’

Görüşmelerle ilgili Kolombiya televizyon kanalı RCN'e konuşan FARC’ın baş müzakerecisi İvan Marquez, Kasım ayına kadar anlaşmanın sağlanmasının mümkün olduğunu belirterek, ancak aceleci davranılmaması yönünde uyarıda bulundu.

‘BARIŞIN TESİSİ İÇİN VAKİT LAZIM’

Marquez, "[Kasım ayına kadar anlaşma sağlanması] mümkün. Ama barışın tesisi için vakit lazım. Kötü bir barış anlaşması savaştan beterdir" dedi.

Ülkede elli yılı aşkın süredir devam eden silahlı çatışmaların sonlanmaya yakın olduğunu söyleyen Marquez, “Barışa ulaşmak için gerçek bir çaba sarfettiğimizden kimse kuşku duyamaz. Bundan dolayı Havana’dayız” diye konuştu.

‘SAVAŞLAR EBEDİ DEĞİLDİR’

Marquez, barış görüşmeleri için İRA’yla görüştüklerini ve onların barış sürecindeki deneyimlerinden de faydalandıklarını belirterek, “Savaşlar ebedi değildir” yorumunu yaptı.

FARC başmüzakerecisi Marquez, ayrıca sol parti ve sendikalara barış çabalarına katılmaları yönünde çağrıda bulundu.

Kolombiya’da 1960’lı yıllarda devlet ve toprak ağalarının köylülerin topraklarına el koymasına karşı FARC silahlı mücadeleye başladı. 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda 600 bine aşkın insan yaşamını yitirdi, 3 milyondan fazla kişi ise yerlerinden edindi.