Japonya’da deprem, hortum ve aşırı yağışlar

Japonya’da deprem, hortum ve aşırı yağışlar

Japonya’da meydana gelen şiddetli bir deprem, hortum ve aşırı yağışlar nedeniyle en az 2 kişi yaralandı.

Amerikan Jeofizik Enstitüsü (USGS), Pasifik Okyanusu kıyısına yer alan büyük Honshu Adası’nın doğusunu  sallayan 6.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Saat 09.18’de meydana gelen depremin Pasifik Okyanusu’nda yerin 404 metre derinliğinde meydana geldiği kaydedildi. Deprem yerine 637 km uzaklıkta bulunan başkent Tokyo’da da binalar sallandı.

Japonya, özellikle doğusunda meydana gelen her şiddetli depremde, 11 Mart 2011’deki korkunç günü hatırlıyor. Doğu kıyılarında 9 şiddetinde meydana gelen deprem ve tsunami,  18 bini aşkın kişinin hayatına mal olmuş, Fukuşima nükleer felaketine yol açmıştı.  Bu nükleer felaket, 1986’daki Ukrayna-Çernobil felaketinden sonraki en kötü nükleer felaket olarak kayda geçti.

Bugün yaşanan depremin ardından bir açıklama yapan Fukuşima nükleer santrali işletmecisi Tokyo Electric Power (Tepco), 2011’deki depremde hasar gören tesiste yeni bir sorun tespit edilmediğini söyledi.  Tepco, ancak olası hasar tespiti için nükleer tesisteki araştırmaların sürdüğünü belirtti.

Tokyo’nun kuzeyindeki Tochigi vilayetinin bir kısmında hortum yaşandı. Çatıları uçuran, direkleri söken ve camları kırarak eşyaları dağıtan hortumun ardından bir açıklama yapan meteoroloji ajansı, ülkenin doğu ve kuzey ucu hariç birçok bölgede hortum risklerine karşı uyarıda bulundu.  Bir televizyon kanalında, hortum yaşanması durumunda cam ve pencerelerin kapatılması, tuvalet gibi kapalı yerlere saklanılması önerildi.

Ülkenin güney batısı, merkezi ve doğusunun bir bölümünde şiddetli yağışlar nedeniyle ortaya çıkan sel ve toprak kayması riskleri binlerce kişinin tahliye edilmesine yol açtı.

Ülkede yaşanan deprem, hortum ve aşırı yağmurlarda en az 2 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. Pazartesi günü de Tokyo’nun kuzeyindeki bir banliyöde meydana gelen hortum 60’tan fazla kişinin yaralanmasına neden oldu ve yüzlerce evi kısmen veya tamamen yıktı geçti.

Japonya’da her yıl yaz sıcaklarında hortumlar yaşanıyor.  Bu ülkede Haziran ve Ekim arasında bazen büyük zararlara yol açan tayfun da meydana geliyor.