Japonya'da Tayfun alarmı, Fukuşima tehlikede

Japonya'da Tayfun alarmı, Fukuşima tehlikede

Japonya'nın güneyi ve doğusundan güçlü "Man-yi" tayfunu geçiyor. "Benzeri görülmemiş" şiddetli yağmurlar ve rüzgar nedeniyle çok sayıda bölgede "özel alarm" verildi. Fukuşime nükleer santralinde yağmur sularını boşaltmak için özel tedbirler alındı.

Asya'da bu sezonun 18'incisi olan "Man-yi" tayfunu bugün Honshu adasına ulaştı. Rüzgarın hızı saatte 160 km olarak gözlemlendi. Meteoroloji ajansı aralarında eski emperyal başkent olan Kyoto dahil olmak üzere bir çok bölgede en üst düzeyde "özel alarm" durumuna geçti.

En az dört kişi kaybolurken, kötü hava koşulları nedeniyle 65 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Şiddetli yağışlar ve toprak kaymaları nedeniyle yüzlerce ev sular altında kaldı veya hasar gördü. Nehir ve ırmak suları yükseldi.

Ülkenin güney batısında Kyoto ve Osaka dahil olmak üzere bir çok bölgede 500 bini aşkın kişinin tahliyesi için çağrılar yapıldı. Hava trafiği kötü hava koşulları nedeniyle felç oldu, Tokyo'dan kalkan 300 uçuş iptal edildi.

Ülkenin doğusunda, özellikle 11 Mart 2011 tsunamisinde ağır hasar gören nükleer santralin bulunduğu Fukuşima'da da alarm verildi. Santralin işletimcisi Tokyo Electric Power (Tepco) yağmur sularının boşaltılması için özel tedbirler aldıklarını açıkladı. Ancak yağmurların daha da şiddetlenmesinin zaten santralin altında biriken çok önemli orandaki radyoaktif su miktarını da arttırmasından endişe ediliyor.