Kahire’de camiye müdahalede yüzlerce gözaltı

Kahire’de camiye müdahalede yüzlerce gözaltı

Mısır’ın başkent Kahire'de Müslüman Kardeşler taraftarlarının sığındığı El Fetih Camii'ne gaz bombaları ve ateşli silahlarla müdahale eden asker-polisler yüzlerce kişiyi gözaltına aldı.

Kahire El Fetih Camii’ni sabah saatlerinde kuşatan asker-polis öğle saatlerinde müdahalede bulunmasıyla çatışma çıktı. Cuma günkü çatışmalar sırasında camiye sığınan Müslüman Kardeşler taraftarlarından en az 1 kişinin silahla karşılık verdiği ileri sürülen çatışmalar sırasında cami içine gaz bombaları atıldı. Asker ve polislerin ateşli silah da kullandığı olaylar sırasında tam bir kaos yaşandı.

El Cezire televizyonuna konuşan cami içindeki bir kadın, “Hiç kimse burada güvende değil. Camide silah sıkılıyor” derken, arka planda güçlü silah sesleri duyuldu.

Müdahale sırasında bazı göstericiler yerlerden sürüklenerek gözaltına alındıkları görüldü. Gözaltı sırasında dışarıda bekleyen eli sopalıların polis gözetiminde göstericilere saldırdığı görüldü.

Müslüman Kardeşler, ordunun gerçekleştirdiği darbe ile iktidardan indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevinin iadesi talebiyle her gün gösteri düzenliyor.

Müslüman Kardeşler, Çarşamba günü 600'dan fazla kişinin öldürülmesini protesto için Cuma gününü "öfke günü" ilan etmişti. Cuma günü ülke genelinde en az 173 kişi ölürken, 1000'den fazla kişi de gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler, Cuma günü ölenler arasında hareketin lideri Muhammed Bedii'nin oğlu Ammar Bedii'nin de bulunduğunu bildirdi.

Bu arada, Mısırlı yetkililer El Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'nin kardeşinin gözaltına alındığını açıkladı. Muhammed ez-Zevahiri Mursi'yle bağları nedeniyle Gize kentinde gözaltına alındığı bildirildi.