Kahire'de kanlı baskın ve çatışmalar devam ediyor

Kahire'de kanlı baskın ve çatışmalar devam ediyor

Mısır asker ve polislerinin, ordu darbesiyle iktidardan indirilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye destek veren binlerce kinin Kahire’de haftalardır eylem yaptığı iki meydana düzenlediği baskınlar kenti kan gölüne çevirdi. Baskınlarla başlayan çatışmalar devam ederken yüzlerce ölü ve yaralı haberleri geliyor.

Mısır asker ve polisleri sabah erken saatlerde Nahda Meydanı Rabiatul Adeviyye bölgesinde binlerce kişinin çadır kurarak protesto eyleminde bulunduğu noktalara panzer, gaz bombaları ve ateşli silahlarla müdahalede bulundu. Çadırlar dozerlerle söküldüğü müdahalede yüzlerce ölü ve yaralı var.

Sadece Mursi taraftarlarının bulunduğu bölgedeki geçici morgda 94 cesedin bulunduğu bildirildi.  Müslüman Kardeşler örgütü 300 dolayında insanın öldüğünü söylerken, yetkililer ise 7 kişinin öldüğünü ileri sürdü.

Baskınları katliam olarak nitelendiren Müslüman Kardeşler, uluslar arası kamuoyuna devreye girerek katliamı durdurma çağrısında bulundu.

Yetkililer, Kahire Üniversitesi yakınındaki Nahda Meydanı'nın tamamen boşaltıldığını, diğer protesto alanı Rabiatul Adeviyye Camii çevresinde ise müdahalenin sürdüğünü bildiriyor. Baskınlar sırasında büyük miktarda göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullanılırken, İçişleri Bakanlığı gerçek mermi kullanılmadığını ileri sürdü.

Mursi'nin Cumhurbaşkanlığından uzaklaştırılmasına tepkili kalabalıklar, son 6 haftadır Rabiatul Adeviyye Camii'nin dışında ve kentin batısında, Nahda Meydanı'nda kamp kurmuştu.

Çevredeki sokaklar polis birliklerinin ablukası altında; bölgeden silah sesleri gelmeye devam ediyor. Protesto alanlarından dumanlar yükseliyor.