Katalonya’nın bağımsızlığı için insan zinciri

Katalonya’nın bağımsızlığı için insan zinciri

Ulusal günleri 11 Eylül’de Katolonlar Katalonya sahillerinde “Bağımsızlığın Katalonca yolu” şiarıyla 400 kilometrelik bir insan zinciri oluşturmaya hazırlanıyor. Zincirin oluşturması için Katalonya’da hazırlıklar sürerken yurt dışında yaşayan Katalonlar da bağımsızlık mücadelesine kamuoyunun dikkatini çekmek ve Katalonya’nın bağımsızlık talebini desteklemek amacıyla Dünyanın 80 yerleşim biriminde insan zincirleri oluşturuyor.

İnsan zincirleri oluşturulan ve oluşturacak iller arasında New York, Washington, Los Angeles, Londra, Berlin, Hong Kong, Tokyo, Melbourne, Sao Paulo, Brüksel, Roma, Viyana, Lizbon, Zürih, Dublin, Genevre, Luxemburg, Helsinki, Kopenhag gibi merkezler yer alıyor.

İsveç’te yaşayan Katalonlar da “Ulusal Katalan Kongresi”yle işbirliği halinde Stockholm’de Parlamento binasının önündeki meydanda bir insan zinciri oluşturdu. Katalonya bayrakları taşıyan ve kol kola girerek bir zincir oluşturan göstericiler “Yaşasın bağımsız Katalonya” sloganlarını attı.

Gösterinin örgütlenmesine öncülük eden Daniel Rockaford, ANF’ye yaptığı açıklamada 2014 yılında Katalonya’nın bağımsızlığı için refarandum yapılması için mücadele ettiklerini belirterek Ispanya Hükümeti’nin tek vatan, tek bayrak ve tek dil gibi milliyetçi söylemlerle Katalonların bağımsızlık taleplerini engellemek istediğini söyledi.

“İspanya tek ulusun olduğu  bir ülke değil. Çok farklı dil, kültür ve uluslar var” diyen Rockaford 2010 yılında Anayasa Mahkemesi’nin Katalonların farklı bir ulus olduklarını reddetmesini kabul edemeyecekterini dile getirdi. Kürtlerle katalonların durumları arasında benzerlik olduklarına dikkat çekerek “Kürt Halkının da referandum yapılarak kendi kaderini belirlemesi gerekir.Katalonya’da halk oylaması yapılırsa belki ayrı bir devlet çıkmayabilir. Ama önemli olan devletlerin başka uluslara bu hakkı tanımasıdır” şeklinde konuştu.

“Katalonya’ya Özgürlük” ve “Katalonya-Avrupa’da yeni bir devlet” pankratlarının taşındığı etkinliğe katılanlar arasında Çevre Partisi Yeşiller’in Stockholm Belediye Meclis Üyesi Güney Kürdistanlı Rebwar Hassan da vardı. Neden etkinlik içinde yer aldığı sorumuzu “Katalonlar ulusal günleri dolayısıyla insan zinciri oluşturuyor. Ben de buna destek için buradayım. Onların da  Orta-Doğu’da Kürtlerin kendi devletlerini kurma mücadelelerini destekleyeceğine inanıyorum. Katalonların durumu ile Kürtlerinki arasında çok büyük benzerlikler var. Kürtler Dünya’da devletleri olmayan en büyük halk. Katalonlar da Avrupa’da devletleri olmayan en büyük ulus. Katalonlar barışcıl ve diplomatik mücadele veriyor. Onların üzerinde Kürtler kadar baskı yok. Kürtlere yönelik çok yoğun baskı ve saldırılar var. Türkiye’de Kürtler hala kültürel haklarını elde etmiş değil. Bizlere kıyasla Katalonların seslerini duyurmaları ve kamuoyu oluşturmaları daha kolay” şeklinde yanıtladı.

İsveç-Katalonya Kültür Derneği Başkanı  Josef Putzomoni, İsveç’te 700 civarında Katalon’un yaşadığını, insan zinciri oluşturulmasına yüzlerce Katalon’un katılmasının Katalonları bağımsızlık talebinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini söyledi.

Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Bodil Cebellos, bu yaz Katalonya’da bir kaç hafta kaldığını, görüştükleri insanların tamamının Katalonya’nın İspanya’dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmasını istediklerini ifade ettiklerini dile getirdi. Sağcı hükümetin iktidara gelmesinden sonra Katalonların dil hakkı dahil olmak üzere bazı haklarının geri alınmak istendiğini, ama buna Katalonların dur dediklerini  söyledi. Katalonların 2014 yılında halk oylamasına gitmek istediklerini, ancak İspanya’nın buna karşı çıktığını belirten Cebellos “Ama Katalonlar bağımsızlıkta ısrarlı. Ama şiddete başvurarak değil. Demokratik tüm yolları kullanacaklar. Kürtlerle Katalonların durumları bir birine benziyor. Kürtler Güney Kürdistan dışta tutulursa özerlik hakkını elde etmede Katalonların düzeyine değil” şeklinde konuştu.

İspanya’nın 17 özerk bölgesinden biri olan Katalonya’da bağımsızlık talebi İspanya Anayasa Mahkemesi’nin 2010 yılının Haziran ayında “İspanya’da bir ulus var, Katalonlar ulus değil” kararı vermesinden sonra alevlenmişti. Geçtiğimiz yıl Katalonların Ulusal Günü 11 Eylül’de  Katalonya’nın bağımsızlığı talebiyle 1,5 milyon kişinin katıldığı  “Katalonya İspanya değil” parolasıyla bir yürüyüş düzenlenmişti.