Kimyasal silahlar: Suriye’den BM heyetine yeşil ışık

Kimyasal silahlar: Suriye’den BM heyetine yeşil ışık

Suriye hükümeti Birleşmiş Milletler’in (BM) kimyasal silahlarını araştırmak için oluşturduğu misyona ilişkin önerilen özel koşullara yeşil ışık yaktı. BM yaptığı açıklamada uzman heyetin her an Suriye’ye gidebileceğini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ban Ki-moon “Suriye hükümetinin (bu misyonun güvenliği ve etkinliği için) temel koşulları resmi olarak kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.”  Açıklamada “Ekip bundan böyle her an gidebilir” denildi.

Ban Ki-moon, “işbirliğinden” dolayı Suriye hükümetine teşekkür ederken, BM’nin amacının “tamamen bağımsız ve tarafsız bir soruşturma” olduğunu söyledi.

Böyle bir soruşturmanın Suriye çatışmasında kimyasal silah kullanımına karşı  “caydırıcılık” sağlayabileceğini ifade eden BM Genel Sekreteri, herhangi bir tarafın koşullar ne olursa olsun “böyle bir kullanımda bulunması iğrenç bir suç olur” dedi

Suriye rejimi ile Batı destekli muhalefet karşılıklı olarak birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçluyor. BM heyetinin görevi kimin kimyasal silah kullandığını değil, kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemek olarak çerçevelendi.

Hollanda’nın Den Haag kendinde toplanan İsveçli Ake Sellstrom öncülüğündeki ekip günlerdir Suriye’ye hareket etmeyi bekliyor.  BM’ye göre uzman ekip 14 günlük bir süre Suriye’de kalacak ama bu süre karşılıklı bir kabul ile uzatılabilir.

BM geçtiğimiz ay Suriye hükümeti ile soruşturma misyonunun işleyişi üzerine bir çerçeve anlaşması konusunda anlaşmıştı ancak Şam yönetiminin son bir yeşil ışık yakmasını bekliyordu.

Temmuz ayında bir açıklama yapan BM, Şam yönetiminin BM uzmanlarının üç yerde kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştırmasına verdiği iznin ertelendiğini söylemişti. Kimyasal araştırmasının yapılacağı yerlerden birinin Halep yakınındaki Han el Assal olduğu belirtiliyor. Başar El Esad rejimi silahlı grupların 19 Mart günü burada kimyasal silah kullanarak 16’sı asker en az 26 kişiyi öldürdüğü suçlamasında bulunuyor. Muhalefet ise bu saldırının Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiğini iddia ediyor. Araştırmanın yapılacağı diğer iki alanın neresi olduğu konusunda hiçbir açıklama yapılmadı.