Kommersant: Çeçen militanlar Türkiye üzeri Suriye’ye geçiyor

Kommersant: Çeçen militanlar Türkiye üzeri Suriye’ye geçiyor

Rusya’nın önemli yayın organlarından Kommersant Çeçenistan çıkışlı İslamcı militanların Suriye’deki radikal gruplarla birlikte Kürtlere karşı savaştığını yazdı. Bağımsızlık yanlısı Çeçen bir kaynak, bunların Türkiye üzeri Suriye’ye geçiş yaptıkları belirtiyor. 

Gazete Suriye’de savaşan Çeçenlere ilişkin bir makale yayınladı. Olga Koznesova ve Maksim Yusim imzalı makalede İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak kendisini tanıtan Usman Ferzauli’den aldığı bilgileri okurlarıyla paylaştı. Buna göre Esad da galip çıkması halinde Kürtlere karşı savaşacak.

Gazete Suriye’de 100’den fazla Çeçen kökenli savaşçının olduğunu belirterek, bunların ve diğer radikal grupların Kürt kadın, çocuk ve yaşlıları canlı kalkan olarak kullanıp arkalarına sığındıklarını yazdı. 

Bu bilgiler aynı zamanda Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın Kürt sivillere yönelik saldırıları kınadığı mesajında de yer almıştı. 

Radikal İslamcı gruplar, yüzlerce Kürt sivili alıkoyarak bunlar karşılığında Kürtler tarafından ele geçirilen Ebu-Musab adlı Çeçen kökenli El Kaide komutanın serbest bırakmalarını istenmişti. Gazeteye göre Kürt tarafı Ebu-Musab’ı bırakmasına rağmen cihatçı gruplar esir aldıkları sivil Kürtlerin bir bölümünü serbest bırakmadıkları gibi, birçoğunun kafasını keserek vahşet uyguladılar. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı, hala 200’den fazla Kürdün esir olarak tutulduğunu ve bunların canlı kalkan olarak kullanıldığını açıklamıştı. Bakanlık bu durumu “ülkeyi bölmeye yönelik kanlı provokasyon ve uluslar arası terörizm” olarak değerlendirdi. 

Komersant Gazetesi, Ebu Musa adlı Çeçen komutanının gerçek isminin bilinmediğini yazdı.  Avrupa’da yaşayan bağımsız Çeçenistan yanlısı Usman Ferzauli (kendisini İçkerya Çeçen Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak tanıtıyor) gazeteye verdiği bilgide Suriye’de muhaliflerle birlikte savaşan Çeçenlerin olduğunu doğrulayarak  “Bu kişilerin ne kadar olduğunu bilmiyoruz, fakat bu sayının yüzden fazla olduğunu biliyoruz” diyor. 

ÇEÇEN SAVAŞÇILAR TÜRKİYE ÜZERİ SURİYE’YE GEÇİYOR

Ferzauli ayrıca Suriye’de savaşan Çeçenler Kuzey Kafkasya ve Avrupa’dan gelen Çeçenler olduğunu söylüyor. Bu Çeçenlerin Türkiye üzerinden Suriye’ye giriş yaptığını söyelyen Ferzauli’ye göre Çeçenlerin Suriye’ye çağırılmasının arkasında Rusya Federasyonu’nun “terörist örgüt” olarak gördüğü “İmarat Kafkas”ın lideri Doku Umarrov var.  

İmarat Kafkas örgütünün Suriye ayağının başında İsa Umarov adlı kişi bulunuyor. Doku Umarov ile İsa Umarov 1999 yılında İçkerya Çeçen Cumhuriyeti’nin o zamanki başkanı Aslan Masxadov’a yapılan cihat darbesinin öncüleri arasında yer alıyor.  Ferzauli, örgütün Suriye’de örgütlenmesinde İsa Umarov’un rolüne işaret ederek, “İsa Umarov Suriye’de. Örgüt adına tüm mesajları ve çağrıları internet aracığıyla kendisi yapar. Gerekli olduğunda yeni savaşçıları almak için problemsiz Rusya sınırını bile geçer” diye ekliyor. 

KÜRTLERİN SURİYE’DEKİ ÖZGÜRLÜĞÜ DÜŞ DEĞİL 

Gazete, Kürtlerin Suriye’deki çatışmalarda hiçbir tarafı tutmadığını, kendi bölgelerinde ne İslami gruplarını ne de devlet güçlerini kabul etmediğini ifade ediyor. Gazete Esad’ın hesabının, kendi zaferinden sonra esas savaşacağı kesimin Kürtler olduğuna işaret ederken, şunlara dikkat çekiyor: “Fakat Esad’ın bu planı gerçekleştirmesi pek kolay olmayacak. Örneğin Irakta Suni ve Şiiler bir birleriyle savaştıklarında Kürtler kendi devletlerini kurdu ve özerkliğini ilan etti. Şuan Suriye’deki Kürtler aynı yolda ilerliyorlar. Tabii Kürtlerin bu kazanımlarından Türkiye rahatsızdır. Şunu açık söyleyebiliriz, Kürtlerin Suriye de kendi kendilerini yönetmesi ve bağımsızlığa doğru gitmesi artık bir düş değildir.”