Kongo’da çatışmalar onbinleri sürgün etti

Kongo’da çatışmalar onbinleri sürgün etti

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde isyancılar ile ordu birlikleri arasında süren çatışmalardan kaçan onbinlerce insan Uganda’ya sığındı. Birleşmiş Milletler ve Kızıl Haç ise mülteciler için kamp kurmaya hazırlanıyor.

Kongo’da Perşembe günü Demokratik İttifak Birlikleri (ADF-Nalu) adlı muhalif örgüt ile ordu birlikleri arasında süren çatışmalarda, kuzeydeki Kamango şehri işgalcilerin eline geçmişti. Çatışmalar nedeniyle onbinlerce kişi yerlerini terkederek mülteci konumuna düşerken, büyük çoğunluğu komşu ülke Uganda’ya doğru kaçmak zorunda kaldı.

Kamango şehrinin ordu birlikleri tarafından geri alınması ile çatışmaların azaldığı ve Uganda’ya girmekte olan mülteci sayısının da düşmeye başladığı bildiriliyor. Cuma günü itibariyle 30 bini geçen mültecilerin sayısının bugün itibariyle 55 bini bulduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler ve Kızıl Haç örgütü Uganda’ya sığınan mülteciler için yeni bir kamp kurmaya çalışıyor. Şimdiye kadar sığınan mültecilerin okul ve hastane gibi kamu binalarında kalmak zorunda kaldığı da bildiriliyor.