Kremlin muhalifleri kriminalize etmeye doymuyor

Kremlin muhalifleri kriminalize etmeye doymuyor

Moskova belediye başkan adayı ve Rusya’nın önde gelen muhaliflerinden Aleksey Navalni mahkeme tarafından zimmetine 500 bin dolar geçirme suçlaması ile 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Navalni, halkın ve dünya kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine kefaleten serbest bırakıldı.    

Navalni, 2011'de parlamento seçimlerinde Birleşik Rusya Partisi’nin aldığı ezici oy çokluğunun seçim yolsuzluklarının sonuçları olduğunu iddia ederek kitlesel sokak muhalefetine öncülük eden sivil aktivistlerin başında yer alıyordu.

1977 doğumlu hukukçu olan muhalif, başlarda bankada çalıştıktan sonra borsa, lojistik gibi sektörlerde yer aldı. 2009'da dönemin Kirov Valiliğinin danışmanlığını yaptı. Rejimin baskıcı dikta uygulamalarını izledikçe blog yazarı ve sosyal medya üzerinden kitleleri örgütlemeye başlayarak siyasete atıldı. Yobloko Partisi üyesi oldu. “Moskovalıları Koruma Komitesi” adlı sivil toplum örgütünü kurdu, yolsuzluklar ve büyük şirketlerdeki insan hakları ihlallerini izledi.

Ancak 2011 seçimlerinde yapılan adaletsizlikleri gördükten sonra devrimci siyaset yapma yöntemi olarak sokaklara indi ve ses getiren kitlesel gösterilere öncülük etti. Kitlesel gösterilerde yaptığı radikal söylevlerle Rus ve dünya kamuoyunda ismini duyurmayı başaran Navalni için Kitlesel faaliyetler sistemi değiştirme açısından istenilen sonuçları vermese de farklı ekinliklerle demokrasi mücadelesini sürdürdü. 

Tabi onun aktivitelerine karşı Kremlin’de hiç boş durmadı Navalni’yi sık sık gözaltına aldı ve hakkında davalar açtı. Ama özellikle geçtiğimiz aylarda katıldığı çeşitli televizyonlarda devlet başkanı olma konusundaki niyetlerini açıkladıktan sonra üzerindeki baskılar arttı.

MUHALEFET SİYASİ SUÇLARDAN DEĞİL AŞAĞILAYICI İTHAMLARLA YARGILANIYOR  

Rejim, onu 2009 yılında Kirov Vali yardımcılığı yaparken yolsuzluk yapmakla suçlayarak yargılamaya başladı ve dün yargılandığı bu mahkeme tarafından para ve hapis cezasına çarptırıldı.    

Çarlık döneminden bu yana Rusya’nın politik geleneğinde halkın ekonomik sosyal sorunlarını dile getirip yöneticileri eleştiren muhalifleri delilikle itham edip zindan gibi düzenlenmiş akıl hastanelerine veya toplama kamplarına kapatma hiç eksik olmadı. Moskova’nın banliyölerinde çok sayıda toplama kampları vardır; Mordovia’daki Beyaz Direkler köyü bunlardan sadece biri.

Çarlık’tan kalma bu gelenek Modern Rusya yönetimi tarafından da profesyonel bir biçimde kullanılıyor. Kremlin’nin diktatöryal geleneklerine karşı halkın, sivil toplumun ve demokrasinin yanında yer alanlar siyasi olarak suçlanmak yerine yolsuzlukla itham edilip ceza evlerine kapatılıyor.

Navalni’nin tutuklanmasına ilişkin ilginç yaklaşımı ise parlamentoda muhalefet partileri sergiledi. Komünist Parti bu baskılar karşısında sesiz kalırken Liberal Demokrat Parti Navalni’yi ülkeyi karıştırmakla suçladı. Parlamento’daki muhalif partilerinin bu tutumu, demokratik yasalara ve geleneklere sahip olmayan Rusya gibi siyaset sistemi tek kişilik başkanlık diktatöryasına göre ayarlanan ülkelerdeki partilerin rejimin devamlılığını sağlayan iktidar yedeklerine nasıl dönüştüklerini gösteriyor. Bundan dolayıdır ki gerçek muhalefet siyaseti sokaklara ve meydanlara indiren kitlelerin dinamik ve radikal aktiviteleri oluyor.  

KİTLESEL GÖSTERİLER ÖZGÜRLÜK GETİRDİ

Navalni’nin tutuklanması da büyük tepkilere yol açtı. İnsan hakları örgütleri hapis cezasına büyük tepki gösterdi. Yine Rusya’nın çeşitli kentlerinde yapılan gösterilerde muhalif liderlere yönelik baskılar kitlesel gösterilerle protesto edildi. Ve bu gösterilerde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Dünya basını Kremlin’in muhalefeti bastırarak yerel seçimlere istediği adaylarla gitmek isteğine dikkat çekti ve baskıların sürmesi halinde yatırımcıların Rusya’dan kaçacağını yazdılar. Bunun üzerine Navalni Moskova dışına çıkmama şartı ile kefaleten serbest bırakıldı. Bazı siyasetçiler baskıların Navalni’nin cezalandırılmasından çok onu siyasi sürecin ve seçimlerin dışına çıkarma amaçlı olduğuna dikkat çekti. Ama gerçek şu ki Putin ve Birleşik Rusya parti diktatöryası muhalefete yeni ve popüler bir lider kazandırmış oldu. Çünkü o artık kitleler tarafından daha fazla izlenen ve dikkat çeken karizmatik bir lider.