Küresel ısınmanın temel nedeni İnsan!

Küresel ısınmanın temel nedeni İnsan!

Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu’nun Eylül ayı sonunda yayınlanacak olan raporunda ulaşılan sonuç net ifade ediliyor: “Küresel ısınmanın temel sorumlusu insan”.  Rapora atmosferdeki CO2, Metan gazı (CH4) ve Nitric Oxide (N20) artışı 22 bin yıldan beridir görülmedi.

Hükümetlerarası İklim Değişimi Uzmanlar Grubu, 1950’li yıllardan bu yana gözlemlenen küresel ısınmanın temel sorumlusunun insan olduğu konusunda ikna oldular.  Fransız alternatif haber sitesi Mediapart’ın ulaştığı yeni raporda, uzmanlar iklim üzerindeki insan etkisinin “benzersiz” olduğunu ve küresel düzeyde kendisini ortaya koyduğunu belirtiyor.

Eylül ayı sonunda yayınlanacak olan bu rapor, uzmanlar grubunun 1990’dan beri yayınladığı beşinci rapor olacak. Bir önceki rapor 2007 yılında yayınlanmıştı. 20 ila 30 sayfalık rapor 23-26 Eylül tarihleri arasında Stockholm’de yapılacak toplantıda son halini alacak. Ancak sadece çok küçük değişikliklerin olabileceği belirtiliyor.  Grup, bu raporun haricinde 2014 yılında iklim değişiklikleri üzerindeki etkiler ve küresel ısınmanın sonuçlarını yatıştırmak için alınacak tedbirler üzerine iki rapor daha yayınlayacak.

Mediapart’a göre raporun son halindeki nüans değişiklikleri ne olursa olsun, raporun özü kuşku götürmez bir tablo ortaya koyuyor: “Başta karbon dioksit (CO2) olmak üzere insan aktivitelerinden çıkan sera gazının atmosferdeki birikmesi dünyanın yakın tarihinde benzeri görülmemiş bir şekilde gezegenimizin iklimini son derece hızlı bir ritimle dönüşüme uğratmakta.”

Uzmanlar,  çoğu bölgelerde mevsimsel ölçekte aşırı soğuk olayların daha nadir olacağı, buna karşın aşırı sıcak olayların ise sıklaşacağından eminler.  Diğer bir ifadeyle, aşırı sıcak dalgaları artacak, buna karşın aşırı soğuk kışlar muhtemelen yaşanmaya devam edecek ama daha nadir olacak.

CO2 emisyonlarının artış ritmine göre gezegenimizin yüzeyindeki sıcaklık 2100 yılına kadar 1,5 ila 3 derece yükselebilecek.  En yüksek tahminler 4,8 dereceye kadar çıkıyor. Bununla birlikte okyanus yüzeyi 0,28 metre ile bir metreye kadar yükselebilecek. En yüksek tahmine göre 2 metreyi aşabilir.

Her halükarda gezegendeki sıcaklık değerleri artmaya devam edecek. Sanayi çağının başlamasından bu yana atmosferdeki C02 yoğunlaşması yüzde 40 artarak, 1750’de 278 ppm’den 2005’te 379 ppm’ye ve 2011’de 390,5 ppm’ye çıktı.

Metan gazı (CH4) ve Nitric Oxide (N20) yoğunlaşması da güçlü bir şekilde arttı. Her üç gazın mevcut yoğunlaşması, 800 bin yıldan beridir buz çekirdeğinde ölçülenleri aşarken, son yüzyıldaki oran artışı 22 bin yıldan beridir görülmedi.