Kuzey İrlanda'da şiddet olayları

Kuzey İrlanda'da şiddet olayları

Kuzey İrlanda’da son iki gündür yeniden şiddet olayları yaşanıyor. Protestan gençlerin 12 Temmuz protestanların zafer günü nedeniyle başlattığı eylemlerde iki gecede onlarca gösterici ve polis yaralanırken, çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Kuzey İrlanda polisi, başkent Belfast’da devam eden olaylarda Protestan gençlerin polise taş ve molotof kokteylleri ile saldırdığını iddia ederken, iki gecede 39 polis ve bir siyasi sorumlunun yaralandığını duyurdu. Polis, yüzleri kapalı olan Protestan gençlerin Ulster’de de polisle çatıştığını bildirdi.

Olaylar 12 Temmuz dolayısıyla gösteri düzenlemek isteyen Protestanların yürüyüş güzergahında bulunan Katolik mahallesi Ardoyne’da başlamıştı. Burada kurulan barikat nedeniyle başlayan olaylara müdahale için İngiltere’den 400 kadar polis getirtildi. Olayların başlamasından önce de İngiltere’den 600 kadar polis Kuzey İrlanda’ya sevkedilmişti. 

Kuzey İrlanda Başbakanı Peter Robinson ise yaptığı açıklamada herkesin ‘soğuk kanlı’ olması gerektiğini söyledi. Kendisi de Protestan olan Robinson, 12 Temmuz yürüyüşüne şiddetin bulaşmasının doğru olmadığını kaydetti.

323 YILLIK ZAFER KUTLAMASI

Kuzey İrlanda’da 12 Temmuz  günü Protestanlar tarafından yürüyüşlerle kutlanıyor. 12 Temmuz 1690 tarihinde Protestan İngiliz kralı III. Wilhelm ile Katolik olan II. Jacques’ın orduları arasında yapılan savaş Protestanların zaferi ile sonuçlanmıştı.

Aynı halktan olmalarına rağmen Kuzey İrlanda’daki Protestanlar ile Katolikler özgürlük mücadelesinde farklı tutumlar takındılar. Katoliklerin önemli bir kısmı ülkenin bağımsızlığı ve ya İrlanda ile birleşmesinden yana olurken, Protestanların ciddi bir kesimi İngiltere ile birlikten yana.

Ülkede 30 yılı aşkın süren iç savaşta 3 bin 500 kişi yaşamını yitirmişti. 1998 yılında dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Sinn Fein lideri Garry Adams’ın da katkı sunduğu görüşmeler barış anlaşması ile son bulmuştu.