Lübnan’daki patlamalarda 42 ölü, 352 yaralı

Lübnan’daki patlamalarda 42 ölü, 352 yaralı

Lübnan’ın Trablusşam kentinde bomba yüklü araçlarla düzenlenen çifte saldırıda en az 42 kişi hayatını kaybetti, 352 kişi de yaralandı.

Birinci saldırı Trablusşam kent merkezinde, Başbakan Najib Mikati’nin evinin yakınında meydana geldi.  Mikati’nin patlama sırasında kentte olmadığı bildirildi.  İkinci patlama, eski polis şefi Eşref Rifi’nin evinin yakınında yaşandı.

Patlamalar, iki caminin çevresinde meydana gelirken, televizyonlardan yayınlanan görüntülerde patlama alanında kara dumanların yükseldiği görüldü.

Sağlık Bakanı Ali Hasan Halil, “Şu ana kadar hastanelerde 42 şehit ve 352 yaralı var” dedi.

Saldırılar başkent Beyrut’ta Hizbullah’ın kalelerinden biri olan güney banliyösü Rueis’te 42 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıdan bir hafta sonrasına denk geldi. 

Çarşamba günü Lübnan Genelkurmay Başkanı Jean Kahwaji, birliklerinin “terörizme” karşı topyekün savaş halinde olduğunu belirterek, aylardan beridir bombalı saldırılar planlayan bir hücrenin peşinde olduklarını kaydetti.

Kahwaji, bu hücrenin bir bölge veya özel bir topluluğu hedef almadığını, amaçlarının farklı bölgeleri hedef alarak mezhebi ayrılıklar yaratmak olduğunu söyledi.

Lübnan toplumu özellikle komşu Suriye’deki çatışmalar konusunda bölünmüş durumda. Batılı medya sınıflandırma yaparken Sünnileri Suriye’deki silahlı grupların yanına,  Şiileri ise Esad’a destekleyenler arasına yerleştiriyor.