Meksika’da uyuşturucu çatışmasında 22 ölü

Meksika’da uyuşturucu çatışmasında 22 ölü

Meksika’nın Michoacan eyaletinde polis ile uyuşturucu çeteleri arasında meydana gelen çatışmada 2’si polis 22 kişi öldü, 15 kişi gözaltına alındı.

Çatışmalar, ülkenin batı eyaletinin büyük bölümünde etkili olan Tapınak Şövalyeleri adlı uyuşturucu karteline bağlı silahlı çete üyelerinin bir yolu kapatarak polis araçlarını pusuya düşürmesiyle başladı.

Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Mayıs ayında bölgeye, buradaki polis-askeri operasyonları devralmak üzere bir generali görevlendirmişti.

Çarşamba günkü çatışma, ülke genelinde son haftalarda uyuşturucu kartelleri ile federal polis arasında şiddetlenen çatışmalara denk geliyor.

Ülkenin birkaç kentinde uyuşturucu kartellerinin şiddet, kaçırma ve haraç almalarına karşı öz savunma grupları da devreye girmiş durumda.

İçişleri bakanlığı tarafından, yaşanan çatışma ile ilgili yapılan açıklamada, “İki federal polis öldü, 20 varsayılan suçlu öldürüldü, 15 kişi de gözaltına alındı” dendi.

Meksika ordusu, Temmuz ayının başlarında dünyanın en azılı uyuşturucu çete liderlerinden biri olan Miguel Angel Trevino Morales’i yakalamıştı.

Zetas’ların lideri, yerel düzeyde uyuşturucu kartellerine karşı daha güçlü mücadele sözü veren devlet başkanı Nieto’nun göreve geldiği Aralık ayından bu yana yapılan en büyük gözaltıdır.

Meksika’da eski devlet başkanı Felipe Calderon’un orduyu uyuşturucu çetelerine karşı devreye koyduğu 2006 yılından bu yana 60 bine aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Meksika dünyanın en tehlikeli uyuşturucu kartellerinin bulunduğu ülkelerin başında geliyor.

Ancak hükümetin, ordu-emniyete bağlı ‘uyuşturucuyla mücadele’ özel birliklerle gerçekleştirdiği operasyonlar ağır can kayıplarına neden oluyor.

Ülkedeki insan hakları ile sivil toplum örgütleri, özel birlikleri ‘kele avcıları’ olarak tanımlarken, söz konusu birliklerin gerçekleştirdiği ölümlerin çoğunun da infaz olduğunu söylüyor.  

Ağır insan hakları ihlallerine rağmen hükümet söz konusu politikasını sürdürmeye devam ediyor.