Mısır: Arabuluculuk çabaları başarısızlıkla sonuçlandı

Mısır: Arabuluculuk çabaları başarısızlıkla sonuçlandı

Mısır Cumhurbaşkanlığı, bir süredir ABD, AB, Afrika Birliği temsilcilerinin arabuluculuğu ile devam eden uzlaşma çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığını duyurdu.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dış arabuluculuk Müslüman Kardeşlerle krizi çözmede başarısız oldu" dendi.

Mısır'da çözüm için arabuluculuk çabaları AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la başlamış, ardından Afrika Birliği heyeti ve ABD Dışişleri'nin iki numarası William Burns Kahire'ye gitmişti. Son olarak ABD Başkanı Barack Obama'nın gönderdiği Cumhuriyetçi Senatör John McCain ve Lindsey Graham devreye girerek  Mısır Savunma Bakanı Abdülfettah El Sisi'yle görüşmüştü. 

ABD’li senatörler ordu desteğiyle yönetime gelen hükümete siyasi tutukluları serbest bırakmaları uyarısında bulunmuştu. Amerikan televizyon kanalı CBS’e konuşan McCain, siyasi çözüme yönelik çabaların başarısız olması durumunda ülkenin “kan gölüne dönüşebileceği” uyarısında bulundu.

Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi  Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ordu tarafından yapılan bir darbeyle iktidardan düşürülerek, ordu himayesinde geçici bir yönetim oluşturuldu. Ancak Müslüman Kardeşler’in çağrısı ile sokağa inen kitlelere ordunun sert müdahalelerde bulunması ile ülkedeki siyasi kriz yeni bir boyuta ulaştı. Dış arabulucuların başarısız kalmasıyla birlikte ülkedeki çatışmaların artması bekleniyor.