Mısır Büyükelçisi: Türkiye Mısır halkını değil, cemaatleri destekliyor

Mısır Büyükelçisi: Türkiye Mısır halkını değil, cemaatleri destekliyor

Mısır’daki Müslüman Kardeşler’i destekleyen Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin giderek gerilmesi üzerine, geri çağrılan Mısır Büyükelçisi Türkiye’nin cemaatlerin değil tüm Mısırlıların “dostu” gibi davranmasını istedi.

İstişarelerde bulunmak üzere ülkesine çağrılan Abdurrahman Salahaddin, Mısır'a uçmadan önce Ankara Esenboğa Havalimanı VIP Salonu'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Aslında Türkiye’ye bir mesaj getirdiğini belirten büyükelçi Selahaddin,  “Türkiye, Mısır’daki sadece bir grubun değil bütün Mısırlıların dostu gibi davranmalıdır” dedi.

Büyükelçi, “Mısır halkının çoğunluğu Türkiye’yi dost olarak görüyor. Türkiye’nin bazı cemaatlerin tarafında olması iyi değil. O cemaatler ki bir terörist gibi davranıyor” diye ekledi.  

Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaddin, Ankara'nın Mısır'a yönelik açıklamalarının olumlu bir görüntü yaratmadığını ve bu durumun Türkiye'nin ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Mısırlı yetkililer Türkiye’nin Müslüman kardeşlerin yetkilileriyle ilişkilerinde yola çıkarak ülkeyi karıştırdıklarını belirtiyorlar.

Türk hükümetinin Mısır’ın “içişlerine” karışmasını protesto etmek için Ekim ayında yapılması öngörülen ortak deniz tatbikatı da 16 Ağustos günü Mısır tarafından iptal edildi. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin açık bir şekilde Mısır’ın içişlerine karışmayı ve Mısır halkının iradesini çiğnemeyi teşkil eden kabul edilemez açıklamaları ve eylemlerini protesto etmek amacıyla, Ekim ayındaki ortak tatbikatları iptal ediyor” denildi.

Mısır’daki kanlı baskınlar ardından Türkiye Kahire’deki büyükelçisini geri çağırırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mısır’daki olaylar için “katliam” diyerek, BM Güvenlik Konseyi’nden acil toplantı istemişti.