Mısır’da çatışmalar gece boyu devam etti

Mısır’da çatışmalar gece boyu devam etti

Mısır’ın başkent Kahire’de devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarının oturma eylemlerini sürdürdükleri iki meydana düzenlenen kanlı baskın ardından olağan üstü halin ilanına rağmen protestolar dinmedi. Gece boyu ülkenin birçok kentinde düzenlenen protestolar ile meydana gelen çatışmalarda 23 kişi hayatını kaybederken, 300’den fazla kişi de yaralandı. Dünden bu yana yaşanan çatışmalarda yetkililere göre 235, Müslüman Kardeşler örgütüne göre 2 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

Mısır’ın başkenti Kahire’deki iki protesto meydanına yapılan kanlı baskınlar ile başlayan çatışmalar akşam saatlerine doğru ülke geneline yayıldı. Giza, İsmailiye, Asyut, Suveyş, Feyyum, Port Sait ve Vadi Cedid kentlerinde Kahire’deki baskınlar ile ordu darbesini kınayan göstericiler ile polis-askerler arasında çatışmalar meydana geldi.

İsmailiye kentinde düzenlenen protesto gösterisine polisin müdahalesi sonucu çıkan çatışmalarda 11 gösterici ile 7 polis yaşamını yitirirken, yüzlerce kişinin yaralandığı bildirildi.

Süveyş’te kent merkezine inen askerler protesto gösterisinde bulunanları şiddet kullanarak dağıtmak istemesi sonucu meydana gelen çatışmalarda 11, El Kardaka kentinde 1 kişinin yaşamını yitirdi. Asyut kentinde polis karakoluna havan topları ile saldırı düzenlenirken, Minye kentinde Enba Musa Kilisesinin ateşe verildiği bildirildi.

Gece boyu meydana gelen çatışmalarda 23 kişi yaşamını yitirirken, 300’den fazla kişi de yaralandı.

Kahire’de dün sabah saatlerinde başlayan ve gece devam eden iki meydandaki kanlı baskınlar sırasında en az 2 gazeteci de yaşamını yitirdi.  Yaşamını yitiren gazetecilerin Sky News kameramanı Mick Deane, Xpress’ten Habiba Ahmed Abdülaziz olduğu açıklandı.

Kahire’de kanlı baskınların yapıldığı protesto meydanlarında yaşanan çatışmalar ardından kontrol polis-askerlerin eline geçmişti. Protestonun yapıldığı meydanından büyüğü olan Rabiya'tül Adeviyye Meydanı'na yapılan baskında 300'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Mısır’daki ordu destekli geçici hükümetin Başbakanı Hazem Beblavi, yönetimin güvenliği tesis etmesi gerektiğini belirterek müdahaleyi savunurken, İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, çatışmalarda 43 polisin de öldüğünü söyledi.

Ülke çapındaki çatışmalarda hükümete göre 235, Müslüman Kardeşler'e göre ise 2 binden fazla kişi öldü, on bine aşkın kişi de yaralandı.  

Kahire’deki kanlı baskınlar ardından yönetim 1 ay süre ile sıkıyönetim ilan ederken Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el Baradey istifa etti.

Bu arada, Kahire’deki kanlı baskına ABD, BM ve AB tepki gösterdi.

Mısır ordusunun gerçekleştirdiği darbeyi kınamamakta ısrar eden ABD ‘şiddet olaylarını’ kınayarak ‘uzlaşı’ çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dünyanın Mısır'daki gelişmeleri kaygıyla izlediğini belirterek, "ABD barışçıl bir yol bulunması için tüm taraflarla birlikte çalışmaya hazırdır" dedi. ‘Şiddet olaylarını’ kınayan Kerry, Mısır'daki iktidar ve muhalefet liderlerine uzlaşma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Mısır'daki ‘şiddeti’ kınadığını duyurdu. BM sözcüsü tarafından duyurulan açıklamada şöyle denildi: "BM henüz bugünkü olaylarla ilgili kesin bilgileri toplamaktayken, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarda yüzlerce kişinin öldüğü veya yaralandığı anlaşılmaktadır.”

Avrupa Birliği dış politika şefi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann ise Mısır'dan gelen ölü ve yaralı haberlerinin kaygı verici olduğunu belirterek, "Şiddetin herhangi bir çözüm olmayacağını yineliyoruz ve Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron, ‘şiddetin hiçbir şeyi çözmeyeceğini’ belirtirken, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle dün yükselen şiddetin ‘çok tehlikeli’ olduğunu söyledi.