Mısır’da ‘Öfke Cuması!'

Mısır’da ‘Öfke Cuması!'

Askeri darbe ile devrilen Muhammed Mursi yanlısı göstericilere yönelik iki gün önce gerçekleşen kanlı müdahalenin ardından Mısır bugün yeni eylemlere hazırlanıyor.  Hem Müslüman Kardeşler, hem de karşıtlarını bir araya getiren koalisyon sokaklara çağırdı. 

Müslüman Kardeşler “Öfke Cuması”na çağrıda bulunurken, Kahire’nin tüm camilerinde yapılacak Cuma namazları ardından onbinlerce kişinin bira araya gelmesini umuyor. 

Müslüman Kardeşler “darbe” aldıklarını kabul etseler de, “asla geri çekilmeyi” kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar. Yazılı bir açıklama yapan Müslüman Kardeşler, “Şehitlerimizin kaybı il yaşanan acı ve üzüntüye rağmen, darbecilerin işlediği son suç onlarla hesaplaşmadaki kararlılığımızı daha da güçlendirdi” dedi. 

Müslüman Kardeşler’in sokaklara çıkmak çağrısı karşısında, solcu organizasyonlara liberallere kadar geniş bir kesimi kapsayan koalisyon örgütlenmesi Ulusal Selamet Cephesi (USC) de Müslüman Kardeşler tarafından işlenen “apaçık terörizm eylemlerine” karşı sokaklara çıkmaya çağırdı. 

Mısır ordusu ise, tıpkı Perşembe günü Kahire ve Sinai’de olduğu gibi polisi veya kamu kuruluşlarını hedef alan kim olursa olsun ateş açacaklarını duyurdu. 

Resmi bilançoya göre iki günlük çatışmalarda en az 623 kişi öldü. Ancak bu bilanço daha da ağırlaşabilir. Müslüman Kardeşler’e göre ise binlerce kişi öldü. Çarşamba günü bir ay süreliğine olağanüstü hal ilan edildi. Bu çerçevede sokak gösterileri yasaklandı. 

Mısır’da sert bir saflaşma yaşanırken, Perşembe günü acil bir toplantı yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, resmi bir açıklama yapmadan Mısır hükümetini “en üst düzeyde itidale” çağırdı.

ABD Başkanı Barack Obama da Mısır ile normal işbirliğinin süremeyeceğini açıklayarak, ortak askeri tatbikatların iptal edildiğini bildirdi. Mısır Cumhurbaşkanlığı Obama’nın sözlerine tepki göstererek, “terörist eylemlerde” bulunan şiddetli grupları cesaretlendirmekle suçladı. 

“Öfke Cuması” ismi en son 2011’de Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan “devrim” sırasında kullanılmıştı. 28 Şubat 2011 tarihindeki “Öfke Cuması”nda eylemciler polisi püskürtmüştü.