Mısır’dan Türkiye’ye yaptırım

Mısır’dan Türkiye’ye yaptırım

Mısır Dışişleri Bakanlığı Türk hükümetinin Mısır’ın “içişlerine” karışmasını protesto etmek için Ekim ayında yapılması öngörülen ortak deniz tatbikatını iptal etti.

Fransa basın ajansı AFP’nin yayınladığı habere göre Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin açık bir şekilde Mısır’ın içişlerine karışmayı ve Mısır halkının iradesini çiğnemeyi teşkil eden kabul edilemez açıklamaları ve eylemlerini protesto etmek amacıyla, Ekim ayındaki ortak tatbikatları iptal ediyor” denildi.

Mısır’daki kanlı baskınlar ardından Türkiye Kahire’deki büyükelçisini geri çağırırken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Mısır’daki olaylar için “katliam” diyerek, BM Güvenlik Konseyi’nden acil toplantı istemişti

Mısır’da askeri darbe ile devrilen Muhammed Mursi yanlıları ile devlet güçleri arasında ülke genelinde bugün yaşanan çatışmalarda Sağlık Bakanlığı’na en az 13 kişi hayatını kaybetti. Ölü sayısı konusunda farklı rakamlar dile getiriliyor. Mursi yanlısı koalisyon olan “Devlet Darbesine Karşı İttifak”, sadece Kahire’nin merkezindeki Ramses Meydanı’nda en az 25 kişinin öldürüldüğünü söylüyor. 

Müslüman Kardeşler “Öfke Cuması”na çağrıda bulunurken, milyonların sokaklara çıkarak Çarşamba günü yaşanan katliamı protesto etmesini istemişti. Kahire’deki oturma eylemlerine yapılan kanlı baskınlarda resmi rakamlara göre 600’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Müslüman Kardeşler’in sokaklara çıkmak çağrısı karşısında, solcu organizasyonlara liberallere kadar geniş bir kesimi kapsayan koalisyon örgütlenmesi Ulusal Selamet Cephesi (USC) de Müslüman Kardeşler tarafından işlenen “apaçık terörizm eylemlerine” karşı sokaklara çıkmaya çağırdı.