Moskova, ABD’yi kimyasal tesislere saldırı konusunda uyardı

Moskova, ABD’yi kimyasal tesislere saldırı konusunda uyardı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’yi Suriye’deki kimyasal tesislere yönelik olası saldırılar konusunda uyardı.

Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, “ABD ve ittifaklarını kimyasal tesislere ve yakın bölgelere yönelik tüm saldırılar karşısında uyarıyoruz. Bu tür eylemler Suriye krizinin trajik gelişiminde yeni bir tehlikeli dönemece yol açar” dedi.

Bakanlık, böyle bir saldırının yüksek düzeyde zehirli gazların sızması riskini doğuracağını ve bundan sivil halk ve çevrenin zara görebileceğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan bu açıklamada “ayrıca böylesine çılgın bir eylem sonucunda kimyasal cephane ve gazların komandolar ve teröristlerin eline geçebileceği” uyarısı yapıldı.

Amerika Başkanı Barack Obama, Kongre’den Başar El Esad rejimin “cezalandırmak” için askeri müdahaleye izin vermesini istedi. Wahington, 21 Ağustos’ta Şam’daki saldırıda Esad rejiminin kimyasal silah kullandığını ve 1400’ü aşkın kişinin öldüğünü savunuyor.

Öte yandan Rusya Suriye kıyılarına doğru yeni bir savaş gemisi gönderdi. Askeri bir kaynak İnterfax haber ajansına yaptığı açıklamada, bu geminin Karadeniz’deki Novorossisk’te “özel bir kargo” aldıktan sonra Suriye kıyılarına doğru yöneldiğini söyledi.

Askeri bir Rus kaynağı geçtiğimi Çarşamba günü yaptığı açıklamada Rusya’nın Akdeniz’daki askeri varlığını güçlendirerek, Suriye’deki durumun seyrine göre hareket kabiliyetini arttırdığını kaydetmişti.