Moskova’dan ABD ve uluslararası topluma ‘sağduyu’ çağrısı

Moskova’dan ABD ve uluslararası topluma ‘sağduyu’ çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı bir açıklamada ABD ve uluslararası toplumu Suriye konusunda “sağduyulu” olmaya çağırdı. Bakanlık, askeri bir müdahalenin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için felaket sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Rus Dışişleri Bakanlığı, “Güvenlik Konseyi’ni es geçme, bir kez daha bölgede askeri bir müdahale için yapay ve temelsiz bahaneler oluşturmayı amaçlayan teşebbüsler Suriye’de yeni acılar yaratacak ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’nın diğer ülkeleri açısından felaket sonuçları olacak” dedi.

Bakanlık, “Amerikalı mevkidaşlarımızı ve uluslararası toplumun tüm üyelerini büyük bir sağduyuya ve her şeyden önce BM kanununun temel ilkeleri üzerine kurulu uluslararası hukuka sıkı bir saygıya çağırıyoruz” diye ekledi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Rusya ile Suriye krizine ilişkin Lahey’de öngörülen bir toplantıyı erteleme kararı karşısındaki “ciddi hayal kırıklığını” da ifade etti.

Sözkonusu toplantıda, Cenevre’de düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferansın ele alınması bekleniyordu. Rus bakanlık, Lahey’deki toplantının ertelenmesi kararının Suriye muhalefetine ters bir sinyal gönderdiğini ve güçlü bir dış müdahale öngörüsünde uzlaşmazlığı cesaretlendirdiği tepkisinde bulundu.

Olası bir askeri müdahaleye ilişkin bir çok ülke ile görüşmelerde bulunan ABD Dışişleri Bakan John Kerry, Pazartesi günü yaptığı açıklamada 21 Ağustos günü Şam yakınında düzenlenen bombardımanda kimyasal silah kullanıldığının artık inkar edilemez olduğunu söylemişti.