Moskova ve Washington’dan ‘Cenevre Konferansı’ anlaşması

Moskova ve Washington’dan ‘Cenevre Konferansı’ anlaşması

ABD ve Rusya, Suriye’deki duruma ilişkin yapılması planlanan uluslar arası barış konferansının hızlı bir şekilde örgütlenmesi için bakanlıklar düzeyinde anlaşmaya vardı.

Rusya’nın Washington’daki Büyükelçiliği’nde düzenlenen bir basın toplantısında konu hakkında açıklamada bulunan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Düşüncelerimiz aynıdır: ne olursa olsun, mümkün olduğu anda 2. Cenevre’ye çağırmamız gerekiyor” dedi.

Lavrov, Rus ve Amerikan diplomatların Ağustos ayının sonunda yeniden bir araya gelerek Mayıs ayından bu yana ertelenen bu uluslar arası konferansın organize edilmesini tartışacağını söyledi. Tarafların nasıl aynı müzakere masasında bir araya getirileceği konusunda net bir açıklama yapılmadı. Ancak Rusya daha önceki açıklamalarında, Başar el Esad yönetiminin koşulsuz olarak 2. Cenevre konferansına katılmayı kabul ettiğini söylemişti.

Üç aydan beridir Rusya, ABD ve BM arasında bu konferansın düzenlenmesi konusunda yoğun bir trafik var. Bu konferans ile Şam ile muhalefet arasında müzakereli siyasi bir çözüm öngörülüyor. Bundan önce 30 Haziran 2012’de yapılan Cenevre toplantısında uluslar arası bir anlaşma imzalanmış ancak uygulanmamıştı. Anlaşma Suriye’de siyasi bir geçişin çerçevesi oluşturulmuştu.

Mart 2011’de Suriye’de başlayan ayaklanma ve çatışmalardan bu yana BM’ye göre 100 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Moskova ve Tahran Başar El Esad rejimini desteklerken, ABD ve AB ülkeleri, Körfez monarşileri ve Türkiye ise Suriye muhalefeti ve silahlı grupları destekliyor. Bir yandan demokratik bir ülke ve özgürlük mücadelesi verilirken, diğer yandan artan silahlı gruplar, çeteler, yağmacılar, El Kaide bağlantılı dış destekli ve yabancı güçlerden oluşan yapılarla Suriye’deki çatışmalar içinden çıkılmaz bir hale getirildi.