Mübarek aklandı ama cezaevinde kalacak

Mübarek aklandı ama cezaevinde kalacak

Mısır’da halk ayaklanması sonucu devrilen eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, hakkındaki bir yolsuzluk davasından beraat etti. Ancak başka bir yolsuzluk suçlamasından dolayı cezaevinde kalmaya devam edecek.

Mısır adli kaynaklarına göre Hüsnü Mübarek hakkında bir yolsuzluk davasında şartlı tahliye kararı verildi, ancak bir başka yolsuzluk davasından dolayı tutukluluk hali sürecek. Aynı kaynaklara göre avukatı Farid el-Dib, bu dördüncü ve sonuncu yolsuzluk olayına ilişkin de itirazda bulunarak müvekkilinin serbest bırakılmasını isteyecek.

Avukat Dib’in, itirazında müvekkilinin İletişim Bakanı’ndan hediye adı altında almakla suçlandığı 450 bin euroyu ödemesinin gerekçe olarak sunacağı belirtiliyor.

Bugünkü bir açıklamasında yapılması gereken tek şeyin 48 saatten daha az bir süre alacak olan basit bir idari prosedür olduğunu söyleyen avukat Farid El Dib, Mübarek için “Hafta sonun kadar bırakılması gerekir” demişti.

Nisan ayından bu yana Mübarek hakkında, biri yolsuzluk, diğeri de tutukluluk süresini aştığı gerekçesiyle eylemcilerin ölümü ile ilgili olmak üzere iki davadan daha şartlı tahliye kararı verilmişti.

85 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Ocak-Şubat 2011 Devrimi sırasında iktidardan indirilmişti. Eylemler sırasında yüzlerce muhalifin öldürülmesine ilişkin açılan davada da Mübarek suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor. Dava geçtiğimiz Cumartesi günü sanıkların hazır olmadığı bir sırada başladı. Yetkililer, bunu ülkedeki şiddet olaylarından dolayı güvenlik gerekçesine bağladı. Mübarek’in devrilmesine yol açan ayaklanma sırasında resmi bilançoya göre 850’ye yakın kişi öldü.