Obama: Henüz son kararı vermedim

Obama: Henüz son kararı vermedim

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye yönelik asker harekat düzenleyip düzenlememe noktasında “henüz son kararı vermedim” diyerek, olası bir harekatın “sınırlı, dar bir harekat” olacağını söyledi.

“Biz açık uçlu bir taahhüdü düşünmüyoruz” diyen Obama devamla, “Hiçbir durumda biz, kara birliklerin yer alacağı uzun vadeli askeri bir kampanyayı düşünmüyoruz” diye belirtti.

Suriye’nin kimyasal silah kullanmasının dünyaya meydan okumak olduğunu belirten Obama, Suriye’nin kimyasal silahlarının ABD müttefikleri İsrail ve Ürdün, dolayısıyla da ABD’nin güvenlik çıkarları için tehdit oluşturduğunu söyledi. 

Obama, Suriye’yi cezalandırmanın “uluslararası camianın kimyasal silah yasağını sürdürme konusunda kararlı olduğu" mesajını vereceğini sözlerine ekledi.

Obama’nın açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye Esad rejiminin 21 Ağustos günü Şam’ın El Şam bölgesinde kimyasal silah kullandığına dair bulguların net olduğuna dair yaptığı açıklama ardından geldi.

Ayrıntılarına girmeden, “Kongre üyeleri ile paylaşılacak” dediği istihbarat örgütlerine dayanarak hazırlanan bir rapor hakkında bilgi veren Kerry, bugün hükümet tarafından açıklanacağınız söylediği raporun önemli olduğunu belirterek, “Çünkü bulgularımız çok net ve bizi bir şey yapmaya zorluyor” dedi.

"ABD, 426'sı çocuk en az bin 429 Suriyelinin bu saldırıda öldürüldüğünü biliyor" iddiasında bulunan Kerry, Kanıtların rejim tarafından yapılan bombalama nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

“Rusya BM’nin alacağı herhangi bir kararı engelliyor. ABD kendi kararını kendisi verecek” diyen Kerry, hangi karar alınırsa alınsın kararın Libya ve Mısır’a benzemeyeceğini belirtti.