Obama, Moskova ile ilişkilerinde ‘mola’ istiyor

Obama, Moskova ile ilişkilerinde ‘mola’ istiyor

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile ilişkilerinde bir “mola” vermeye ve yeniden bir değerlendirilme yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

İki süper güç arasındaki ilişkiler Soğuk Savaş’ın sonundan bu yana nadiren ulaşılan yüksek bir gerilim düzeyini yaşıyor. Rusya’nın ABD’nin tüm dünya vatandaşlarını izlediği casusluk programlarını deşifre eden Amerikan Güvenlik Ajansı (NSA) eski danışmanına Edward Snowden’e iltica hakkı tanıması ardından, ABD Başkanı Barack Obama bu kararı protesto etmek için Eylül ayında yapılacak Saint-Pétersbourg’daki G20 zirvesi öncesi Moskova’da planlanan ikili bir zirveyi iptal etti. Suriye konusunda da ABD muhalefeti ve silahlı grupları desteklerken, Rusya rejimin yanında yer alıyor.

Obama Cuma günü, tatile çıkmadan önce düzenlediği basın toplantısında ABD’nin “bir mola vereceğini” ve “Rusya’nın aldığı yönü yeniden değerlendireceğini” söyledi. Bu “yeniden değerlendirmede” ile iki ülke arsında anlaşma sağlanabilecek alanlar ile anlaşmazlık noktaları göz önünde bulundurulacak.

Obama, “Samimiyetle, Rusya ilerleme kaydedilebileceğini düşündüğümüz bir dizi sorunda kımıldamadı” diyerek, iki ülke arasındaki gerilimin varlığını kabul etti. “(Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin ile kişisel olarak kötü ilişkilerim yok” diye ekleyen Obama, ikili görüşmelerin “samimi” ve “direkt”, ama genellikle “yapıcı” olduğunu söyledi.

Obama Rus mevkidaşına ilişkin şöyle konuştu: “Basının beden dili üzerinde ısrar edilmesine bayıldığını ve onu sınıfın (okul) derinliklerinde canı sıkılan bir çocuğa benzeten omuzları çökmüş haline bayıldığını biliyorum. Ama gerçek şu ki, birlikte konuştuğumuzda çok sıklıkla verimlidir”

Rus-Amerikan ilişkilerinin Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından bu yana sürekli gerilim izi taşıdığını belirten Obama, Kremlin’de eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev otururken Moskova ile çok ilerlemeler kaydedildiğini sözlerine ekledi.

Obama ayrıca Rusya’da onaylanan bazı eşcinsel karşıtı tedbirlerin kendisini kişisel olarak şok ettiğini söylerken, Şubat 2014’te Rus Kafkasları’nda öngörülen Soçi Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesine de karşı olduğunu belirtti.