Obama: Operasyon düzenlenmezse kimyasal silahla saldırılar artar

Obama: Operasyon düzenlenmezse kimyasal silahla saldırılar artar

ABD Başkanı Barack Obama, uluslararası toplumun Suriye'deki barbarlığa sessiz kalamayacağını belirterek, "Suriye'de kimyasal silah kullanıldı. Bunun da sorumlusu Beşşar Esad'dır. Operasyon düzenlenmezse, kimyasal silahlı saldırıların artacağından endişeleniyoruz. Uluslararası camianın itibarı söz konusudur” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama İsveç'in başkenti Stockholm'da İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt'le ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ABD'nin Suriye'ye olası askeri müdahalesine değinen Obama, Esad rejiminin Suriye'de kimyasal silah kullandığını söyledi.

Uluslararası toplumun Suriye'deki barbarlığa sessiz kalamayacağını dile getiren ABD Başkanı Barack Obama, "Suriye'ye operasyon düzenlenmezse, kimyasal silahlı saldırıların artacağından endişeleniyoruz" dedi.

Kimyasal silah kullanımının uluslararası yasalarla yasaklandığını vurgulayan ABD Başkanı Obama, "Kimyasal silah kullanımıyla ilgili kırmızı çizgiyi ben değil, dünya belirlemiş. Söz konusu olan benim değil uluslararası toplumun itibarıdır" şeklinde konuştu.

ABD Kongresi’nin operasyona ‘evet’ diyeceğine inandığını belirten Obama, “Ben 400 masum çocuğun gazlandığını gördüğümde, bu konuda harekete geçilmesi gerektiğini düşündüm" dedi.

Suriye’ye verecekleri ilk karşılığın yaşanan trajediye son vermeyeceğini kaydeden Obama, “O silahların bir daha kullanmaması için çok net bir mesaj verebiliriz. Yapacağımız operasyonun, zaman bakımından kısıtlı olması, spesifik bir göreve hizmet etmesi önemlidir. Bu arada biz uluslararası toplumu operasyona ikna etmeye çalışacağız. Amerika biliyor ki; uluslararası toplum uluslararası normlar korumazsa dünya az güvenilir bir yer olacak” diye konuştu.

Rusya'nın Suriye'deki iç savaşla ilgili tutumuna da değinen Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ‘Esad'ı destekleme pozisyonunu değiştireceği’ konusunda her zaman umutlu olduğunu söyledi.