Ruhani: Batı İran'ın uranyum zenginleştirme hakkını tanımalı

Ruhani: Batı İran'ın uranyum zenginleştirme hakkını tanımalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Batılıların İran'ın kendi topraklarında uranyum zenginleştirme hakkını tanımasını istedi.

İran Cumhurbaşkanı kara kuvvetleri yıllık geçit töreni dolayısıyla yaptığı açıklamada "Batı İran ulusunun, başta uluslararası kurallar çerçevesinde İran toraklarında nükleer ve uranyum zenginleştirme hakları olmak üzere, tüm haklarını kabul etmesi gerekiyor" dedi.

Pazartesi günü New York'a giderek BM Genel Kurulu'na katılması beklenen Hasan Ruhani, burada tartışmalı nükleer programı ve Suriye krizine ilişkin görüşmelerde bulunacak. Batılılar İran'ı atom bombası elde etme arayışında olmakla suçluyor. İran ise nükleer programını sadece sivil amaçlı olduğunu ileri sürüyor.

Ruhani, "Eğer bu hakları kabul ederlerse, İran halkı makul, barış ve dostluk tutkunu bir halktır. İşbirliği yapmaya hazırdır. Hep birlikte bölgenin ve hatta dünyanın sorunlarını çözebiliriz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran halkı kendisini geliştirmek istiyor, atom bombası üretme arayışında değil" diye ekledi.

New York'taki BM Genel Kurulu'nda Ruhani'nin özellikle Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelmesi bekleniyor. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'İn de AB Dışilişkileri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton görüşeceği belirtiliyor. Bu görüşmede 5+1 grubu ile (Rusya, ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile müzakerelerin yeniden başlatılması ele alınacak.