Ruhani'den İsrail'e 'nükleer' çağrısı

Ruhani'den İsrail'e 'nükleer' çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail'i derhal Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı imzalamaya çağırdı.

New York'taki BM Genel Kurulu önünde konuşan Hasan Ruhani, "Nükleer silahlar var oldukça, kullanım riski ve yayılması tehdidi de kendisini dayatacaktır" dedi. 

Bağlantısızlar Hareketi adına bu çağrıyı yapan Ruhani, "Dünya nükleer silahsızlanmaya angaje olmak için çok bekledi" derken, Ortadoğu'da bir nükleer silahsız alan oluşturmak için 40 yıldır süren uluslararası çabanın "ne yazık ki başarısız olduğunu" söyledi.

Ruhani, "Böyle bir alanın oluşturulmasına yönelik acil ve pratik adımlar gerekli. Bölgede Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na taraf olmayan tek ülke olan İsrail'in bunu derhal yapması gerekiyor. Bölgedeki tüm nükleer faaliyetlerin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimine verilmesi gerekir" dedi.

Ruhani'nin bu açıklaması, New York'ta büyük güçlerin dışişlişkileri bakanları ile İran arasında ilk kez yapılacak olan toplantı öncesine denk geldi.