Rusya ABD’li istihbaratçıya sığınma hakkı verdi

Rusya ABD’li istihbaratçıya sığınma hakkı verdi

Rusya, ABD'nin gizli belgeleri sızdırmakla suçladığı istihbaratçı Edward Snowden'a geçici sığınma hakkı verdi. Snowden bir süredir kaldığı Moskova Havaalanı'ndan ayrıldı.

BBC’ye konuşan Snowden'ın avukatı Anatoli Kuçerena, Şeremetyevo Havaalanı'ndaki transit alanında kalan Snowden'ın Rusya topraklarına giriş için gereken belgeleri aldığını bildirdi.

Avukat Anatoli Kuçerena, 'Dünya üzerindeki en çok takip edilen kişi olduğundan güvenliği için Snowden'ın yeri kamuoyuna açıklanmayacak. Nereye gideceğine kendisi karar verecek' dedi.

Gizli belgeleri sızdırdığından bu yana Snowden'a yardımcı olan internet sitesi Wikileaks'in twitter hesabında da 'Edward Snowden'a bir yıllık geçici sığınma hakkı verildi ve kendisi Wikileaks'ten Sarah Harrison ile beraber Moskova Havaalanını terk etti' denildi.

Snowden ABD’nin yabancı elçilikleri de dinlemeye aldığı elektronik izleme programının detaylarını sızdırmıştı. Snowden'ın ifşaatı dünya çapında diplomatik tepkiye yol açmış ve ABD'nin bazı yakın müttefiklerini öfkelendirmişti.

Snowden programa dair ifşaatı yaptıktan sonra 23 Haziran'da Hong Kong'dan Moskova'ya geçmişti.

ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Snowden'ın iade edildiği takdirde ölüm cezası almayacağı güvencesi vermiş, ancak Rusya eski istihbaratçıyı iade etmeye niyetli olmadığını açıklamıştı