Rusya ABD’yi Avrupa’daki nükleer silahları konusunda uyardı

Rusya ABD’yi Avrupa’daki nükleer silahları konusunda uyardı

Rusya, Amerika’ya Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Anlaşması’nın (NPT) hatırlatarak Avrupa’daki nükleer silahlarını çekmesini istedi. 

Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, Nükleer Silahların Yayılmasını Önlenmesi Anlaşması’nın ikinci maddesine dikkat çekerek ABD’den taktik nükleer silahlarını “nükleer olmayan” ülke topraklarından çekmesini ve bağlantılı tüm alt yapıları da temizlemesini istedi.

NATO ülkelerinin bu silahları etme kontrol sistemlerini de soran Antonov, “NPT anlaşmasının birinci maddesi nükleer silahların nükleer olmayan ülkelere taşınmasını ve burada güvensiz bir şekilde tutulmasını yasaklıyor” dedi.

Antonov, “ABD ve NATO ülkelerinin nükleer silahları ABD topraklarına taşıması gerekiyor. Ancak bu yeterli değil. Batı Avrupa ülkelerinde teknolojik ve askeri sanayi alt yapıları bulunuyor. Nükleerle ilgili bu altyapıların da yıkılması gerektiğini düşünüyoruz” diye ekledi.

Avrupa’daki NATO ülkelerinde bulunan nükleer silahların hızlı bir şekilde Rusya sınırlarına kaydırılabileceğine işaret eden Antonov, buna karşın Rusya’nın stratejik olmayan silahlarını ABD’nin yakınına taşımasının imkânsızlığına dikkat çekti.

ABD’nin Avrupa’ya kurmayı planladığı füze kalkanı ile ilgili ABD ve Avrupa ile yaptıkları müzakerelerde herhangi bir çözüm bulamadıklarını ifade eden Antonov, Uluslararası Güvenlik Yardım Gücü’nün (ISAF) 2014’de Afganistan’dan çekilmesi yönünde aldığı kararı da “aceleci” olarak değerlendirdi. Antonov, ISAF’ın bölgeden çekilmesinin ardından yeni ortaya çıkacak sorunların Rusya’nın güvenliğini tehdit etmesinden endişe ediyor.