Rusya askeri müdahale için 'inandırıcı kanıtlar' istedi

Rusya askeri müdahale için 'inandırıcı kanıtlar' istedi

Batılı devletlerin Suriye rejiminin Şam bölgesinde gerçekleşen 21 Ağustos’taki bombardımanda kimyasal silah kullandığına dair ortaya koyduğu bilgileri inandırıcı bulmayan Rusya, bir kez daha Batılıları BM’ye “inandırıcı kanıtlar” sunmaya çağırdı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şam’ın sorumluluğunun kanıtlanması halinde askeri bir müdahaleyi kabul edebileceklerini söyledi.

Rusya’nın birinci televizyon kanalı ile Associated Press haber ajansına mülakat veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Bu seçeneği (askeri müdahele) dışlamıyorum ama dikkatinizi şu ilkesel koşula çekmek istiyorum: yürürlükteki uluslararası hukuka uygun olarak, egemen bir devlete karşı silahlı güç kullanımına izin verme yetkisi sadece BM Güvenlik Konseyi’ndedir” dedi.

Putin, “Bizi inandırmak için, soruna ilişkin derinleştirilmiş bir çalışma ve kimyasal silahları kimin kullandığının tespitini sağlayan açık kanıtların varlığı ile kullanılan silahın türünün bize sunulması gerekiyor.  Ancak bundan sonra, daha kararlı ve mümkün olduğunca ciddi bir şekilde harekete geçmeye hazır oluruz” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca Suriye’ye yönelik, Amerikan Patriot’u ile eşdeğerde görülen hava savunma sistemi karadan havaya S-300 bataryalarını teslim etmeyeceklerini açıkladı.  Şam yönetimi ile S-300 için bir anlaşmalarını olduğunu ve bazı bileşenlerini teslim ettiğini belirten Putin, “Ama teslimatımızı tamamlamadık, bunları şimdilik durdurduk” dedi.

Moskova, Haziran ayında yaptığı açıklamada güçler dengesinin bozmamak için Suriye’ye S-300 bataryalarını şimdilik göndermeyeceklerini açıklamıştı. Karadan havaya böyle bir savunma sisteminin kurulması ABD ve ittifaklarının tüm saldırıları veya uçuşa yasak bölge oluşturma projelerini zora sokacak.