Rusya: Batı körleşmiş, şantaj yapıyor

Rusya: Batı körleşmiş, şantaj yapıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılıların Suriye konusundaki ideolojik hedefleri yüzünden körleştiğini ve BM'nin sert bir kararına destek için Rusya'ya şantaj yaptığını söyledi.

Channel One'a bir mülakat veren Sergey Lavrov, "Amerikalı ortaklarımız bize şu şantajı yapmaya başlıyorlar: Eğer Rusya BM Güvenlik Konseyi'nde 7. Madde uyarınca bir kararı desteklemezse, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ile çalışmayı durduruyoruz" dedi.

Lavrov, KSYÖ'nün Suriye konusunda bir karar almak üzere olduğunu ancak bu sürecin Batılı bazı ortakların "kibirli" tutumunun tehdidi altında olduğunu kaydetti.

Rus Dışişleri Bakanı, "Uluslararası yasaların ihlali durumunda, yaptırımlar ve güce başvurma olasılığı dahil olmak üzere bağlayıcı tedbirler öngören 7. Madde'ye ihtiyaç duyuyorlar" dedi.

Washington, Paris ve Londra, Suriye'ye karşı BM kanununun 7. maddesini içeren sert bir karar alınmasını istiyor. Lavrov, bu dayatmanın ABD ile Rusya arasında 14 Eylül günü Cenevre'de varılan "tarihi anlaşmaya" aykırı olduğunu söylüyor. Anlaşma, Suriye kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi ve imha edilmesini içeriyor. Bu çerçevede Suriye rejimi Cumartesi günü elindeki kimyasal silah listesini KSYÖ'ye sunarken, bu örgüte üyelik için de başvuruda bulunmuştu.

Sergey Lavrov, "Ortaklarımız rejim değişikliğine ilişkin ideolojik hedefleri ile körleşmişler" diye tepki gösterdi ve ekledi: "Tek söyledikleri, Başar El Esad'ın gitmesidir."

Rus Bakan, "Onların tek çıkarı üstünlüklerini kanıtlamak iken, Rusya Suriye'deki kimyasal silah sorununu çözmek istiyor" şeklinde konuştu.

Kimyasal silah tesislerinde uzmanların çalışmasını gözetmek için Rusya'nın uluslararası çerçevede birlik göndermeye hazır olduğunu ifade eden Lavrov, "Askerlerimizi, askeri polisimizi bu çabalara dahil etmeye hazırız" diye belirtti.

Başar El Esad'ın kimyasal silahların imhasının 1 milyar dolar maliyetinin olacağı yönündeki açıklamasını da reddeden Lavrov, "Cenevre'de bu programın olası maliyetini tartıştık. Rakamlar çok daha az önemdeydi" dedi.