Rusya: Batılıların ‘kimyasal kanıtları’ hiç inandırıcı değil

Rusya: Batılıların ‘kimyasal kanıtları’ hiç inandırıcı değil

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve ittifakları tarafından Suriye’de Başar El Esad rejimi tarafından kimyasal silah kullanıldığına dair sundukları bilgilerin “kesinlikle inandırıcı olmadığını” belirtti.

Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde (MGIMO) bir konuşma yapan Sergey Lavrov, “Somut hiçbir şeyin olmadığı birkaç fotoğraf bize gösterildi: ne coğrafi haritalar ne de isimler var. Burada çok sayıda tutarsızlık, çok sayıda şüphe var” dedi.

Lavrov, “Geçmişte ve kısa bir süre önce Amerikalı ortaklarımız ile İngiliz ve Fransızlar tarafından bize gösterilenler kesinlikle bizi ikna etmiyor” diye ekledi.  Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, “Ve ne zamanki daha fazla detay istersek, her şeyin gizli olduğunu ve göstermeyeceklerini söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Lavrov İngiltere ve Fransa’nın Suriye’de kimyasal silah kullanımı iddialarını inceleyen uluslararası müfettişlerin gerekçesiz bir şekilde görev değişikliği yapmaları konusunda BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a baskı yaptıklarını söyledi.

Bu yılın Mart ayında Halep yakınlarında benzer birçok kimyasal saldırı gerçekleştiğini ancak BM’nin Fransa ve İngiltere’nin baskılarından dolayı müfettiş göndermediğini belirten Lavrov,  “Bu yılın mart ayında Halep yakınlarında buna çok benzer kimyasal silah kullanımı olayı gerçekleştiğinde Suriye hükümeti BM’den soruşturma için acil olarak müfettiş göndermesini istedi. Ban Ki Moon önce kabul etti. Daha sonra ise İngiltere ve Fransa sadece böyle belirli bir durum için müfettişlerin gönderilemeyeceğini ifade ederek baskı uyguladılar” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı John Kerry, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaptığı açıklamada 21 Ağustos’ta Şam’da gerçekleştirilen saldırıda Esad rejiminin kimyasal kullandığına dair ellerinde kanıtlar olduğunu savundu. Kerry, NBC kanalına yaptığı açıklamada  “Saç ve kan eşantiyonları sarin gazına izleri konusunda pozitif sonuçlar verdi” dedi.  Ancak Obama’nın müdahale kararına Kongre’yi de ortak etmek istemesi üzerine kısa vadede bir müdahale beklenmiyor. Zira Amerikalı parlamenterler 9 Eylül’den itibaren toplanacaklar.

Askeri müdahaleden yana olan Fransa da kendi kamuoyunu ikna etmek için Suriye’nin bin tonu aşan kimyasal stoku olduğuna ilişkin belgeler yayınladı. İngiltere ise parlamentodan onay çıkmadığı için olası müdahaleye katılamıyor.   

Suriye’de incelemelerde bulunduktan sonra dönen BM uzman heyetinin laboratuvar analizlerine ilişkin sonuçların iç hafta alabileceği belirtildi.