Rusya’dan ABD’ye Suriye uyarısı

Rusya’dan ABD’ye Suriye uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye’ye yönelik olası bir askeri müdahalenin ağır sonuçları olacağı uyarısında bulundu. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Lavrov, muhatabının dikkatini böyle bir olası askeri müdahalenin Irak ya da Libya gibi ülkelerin halan istikrarsız olduğu Yakın Doğu ve Kuzey Afrika açısından son derece ağır sonuçları olacağına çekti” denildi. 

Lavrov, “Rusya, Washington’un Suriye çatışmasına müdahaleye hazır olduğu yönündeki Amerikalıların yaptığı son açıklamaları karşısında çok endişeli” dedi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazar günü BM Genel Sekreteri ile İngiliz, Fransız, Kanadalı ve Rus mevkidaşlarını telefonla arayarak 21 Ağustos günü Şam’da kimyasal silah kullanıldığına dair çok az şüphelerinin olduğunu söyledi. 

Suriye muhalefeti yüzlerce kişinin öldüğü iddia edilen Şam’daki bombardımanda rejimin kimyasal silah kullandığını savunurken, Şam yönetimi bu suçlamaları reddediyor.  Başar El Esad yönetimi, Suriye’deki BM kimyasal uzmanı ekibin, Şam’daki saldırıya ilişkin inceleme yapmasına izin verdi. Ekibin bugün çalışmalarına başlaması bekleniyor. 

Rusya, böyle bir ortamda Şam’a üzerinde baskı yapılmasından uzak durulması, provokasyonlara yer verilmemesi ve BM misyonunun titiz ve tarafsız bir soruşturma yürütmesi için normal koşulların oluşturulması yönünde çaba gösterilmesi çağrısında bulundu. 

ABD’nin müdahale tehdidi ardından Rus Izvestia gazetesine verdiği mülakat veren Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, “ABD, başta Vietnam’da olmak üzere daha önce başlattığı bütün savaşlarda olduğu gibi başarısızlığa uğrayacak” dedi 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Pazar günü olası bir askeri müdahaleden bahsederek, ABD Başkanı Barack Obama’nın “tüm seçenekleri” hazırlayıp koyduklarını söylemişti.