Rusya'dan Greenpeace gemisine silahlı müdahale

Rusya'dan Greenpeace gemisine silahlı müdahale

Rusya güvenlik birimleri, Kuzey Kutbu’nun Rus Buz Denizi’nde bir petrol şirketi platformunda petrol aramalarına karşı eylem yapan Greenpeace gemisine müdahalede bulundu. Greenpeace, 29 aktivistin silah zoru ile tutulduklarını bildirdi.

Rusya güvenlik birimlerinin Greenpeace buzkıran gemisi Arctic Sunrise müdahalesi, gemi ekibinin dün petrol çıkarmasını durdurmak için Rus petrol şirketine ait platforma çıkma girişimi ardından geldi.

BBC’ye konuşan gemideki bir aktivist, Greenpeace üyelerinin silah zoru ile mutfakta tutulduklarını, kendilerini tutanların Rus iç istihbaratı FSB mensubu olduklarına inandığını söyledi.

Müdahale ile ilgili açıklamada bulunan Greenpeace, gemilerinin uluslararası sularda olduğunu belirterek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gözaltında tutulan üyelerinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, daha önce yaptığı bir açıklamada Greenpeace’yi, “saldırgan ve kışkırtıcı” davranmakla suçlamıştı. Bakanlık petrol platformuna tırmanma girişimi ile insanların canlarının tehlikeye atılarak Kuzey Kutbu’nda öngörülmez bir doğa felaketine kapı aralandığını öne sürdü. Söz konusu girişim sırasında Greenpeace gemisine silahla uyarı ateşi açılmış, alanı terk etmemeli durumunda ise üzerlerine ateş açılmakla ikaz edilmişlerdi.

Kuzey Kutbu’nun Rus Buz Denizi’ndeki petrol arayışı Rus petrol devinin Buz Denizi’ndeki ilk projesidir. Prirazlomnaya adlı platformdan gelecek yıl petrol üretimine geçilmesi planlanıyor.  Greenpeace söz konusu bölgede petrol sondajının yapılmasının doğaya büyük zarar verdiğini belirterek karşı çıkıyor.